Citat:
În prealabil postat de kikyo_ea
Eu propun sa ne sfatuim reciproc despre cum ar trebui sa ne crestem copilasii asa incat iubirea de Dumnezeu sa fie cea mai importanta valoare din viata lor (ma refer la scara valorilor). Sfaturi practice, lucruri marunte dar foarte importante pentru viata lor duhovniceasca.
|
Din experienta mea de tata(atat cat o am):sa-l inveti sa spuna Tatal Nostru, fie si doar dimineata la trezire si seara la culcare,pentru inceput,ajuta foarte mult.Deasemenea rugaciunea alaturi de parinti,dimineata,seara si la masa este de mare folos,fiind un bun exemplu de unitate-n credinta a familiei.Mici discutii despre Dumnezeu
explicate pe intelesul sau,au rolul lor.Daca ai o informatie trebuie sa vezi cum i-o transmiti,altfel nu intelege nimic si va iesi doar un alt ,,crestin" cu trairi profunde de tipul ,,scuip in san ca mi-a trecut pisica neagra prin fata".Apoi este important ca sa-i arati concretizarea practica a explicatiei,altfel va ramine o imagine cu natura moarta in mintea sa,buna sa fie uitata in secunda unu.De exemplu daca-i spui ,,Fiule Mantuitorul a spus ca daca nu vom fi precum copii cu nici un chip nu vom intra in Imparatie"atunci este un test interesant pt tata sa-i exemplifice,se mai verifica si el pe el insusi,cam cat a inteles comparativ cu ce incearca sa explice.Si la urma,dar cel mai important,exemplul personal care daca este in antiteza cu ce-i spui atunci sa te astepti ca undeva in viitor trecutul,cu partile lui cele mai intunecate,concretizate-n copilul tau,sa te ajunga din urma.Dupa cum arata natia asta in acest moment umblatu in sac si cu cenusa-n cap nu ar fi o idee exagerata.In rest sa nu ne facem griji,zidurile vor ramine,sa vedem daca vor mai fi si oameni sa mai populeze spatiul credintei dintre ele.
PS.Este versetul acela in Predica de pe Munte: ,,
Voi sunteți sarea pământului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară și călcată în picioare de oameni.".Sa nu zicem ca nu ni s-a spus.Chiar asa,ce rol are frate sarea?Nu se topeste-n mancare pt a-i da gust/a o conserva?Pai daca nu te topesti in jertfa pt cei de langa tine cum sa mai fi bun frate si de ce te miri ca te calca lumea-n picioare?Ziceam si eu..rade ciob de oala sparta.