View Single Post
  #11  
Vechi 25.07.2012, 00:24:32
adam000 adam000 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 719
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Parintele Teofil Paraianu, vorbind despre Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, spune: "E buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin cuvant, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin gand, e buna cinstirea pe care i-o aducem unui sfant prin laudele randuite de Biserica, e buna cinstirea pe care o aducem oricarui sfant sub indrumarea Bisericii noastre, dar, iubiti credinciosi, cea mai de capetenie cinstire pe care i-o putem aduce unui sfant, este sa ne asemanam cu el.

Nu suntem doctori, nu suntem tamaduitori, dar mangaietori putem fi, alinatori de suferinta cu putere omeneasca, cu dorinta de bine pentru cel care sufera, asta o putem face si noi; si daca facem cele la masurile noastre, face si Dumnezeu prin noi, ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastra. Si atunci, iata ca suntem si noi pe calea Sfantului Mare Mucenic Pantelimon."
Foarte frumos si adevarat cuvantul parintelui Teofil! Sa il pomeneasca Dumnezeu cu sfintii in Imparatia Sa, pe parintele Teofil!

Ma gandeam ca si noi, chiar daca nu sintem medici, chiar daca nu stim ce cuvant/actiune de mangaiere am putea oferi, atunci cand aflam pe cineva bolnav, putem sa spunem rugaciunea pt bolnavi din cartea de rugaciuni pt acela; cand intalnim pe cineva suparat, invrajbit, sa spunem o rugaciune si pt acela, etc. Chiar daca nu avem bani, chiar daca nu avem nimic sa oferim si nu ne da prin cap ce ajutor concret putem sa oferim, macar o rugaciune putem sa spunem pt fiecare, sa oferim prin rugaciune dragostea noastra fata de aproapele.

In acest sens, cred ca putem sa incercam si noi sa luam ca model pe Sf Pantelimon, macar pt faptul ca numele lui se talcuieste "cel cu totul milostiv".

Oare noi cat de milostivi sintem fata de aproapele nostru? Cate lucruri am fi putut face si nu le-am facut, pt ca nu ne-a dat prin cap, desi ar fi putut sa ne dea prin cap daca am fi avut bunavointa (de ex de a-i observa pe altii mai induhovniciti ce fac si sa ii luam din timp ca exemplu) si nu lene, ca sa ne gandim macar ce am putea face?
Macar o rugaciune putem zice, macar atata milostenie sa ne straduim, chiar daca nu avem nimic altceva.

Caci pe slabanogul din Capernaum l-au adus altii in fata Lui Hristos (l-au prezentat Lui), cu crediinta, ca sa il vindece pe slabanog si Hristos l-a vindecat.
La fel si noi, prin rugaciunea noastra pt un om bolnav, putem sa il rugam cu crediinta pe Dumnezeu sa il vindece pe bolnav si astfel sa fim si noi milostivi.

In acest sens, mi-a placut f mult o predica a P.F. Daniel:
http://www.basilica.ro/ro/stiri/prea...navi_4458.html

Citat:
Credința celor ce ajută pe cel bolnav contribuie la vindecarea lui

Evanghelia de azi mai evidențiază încă un sens duhovnicesc, foarte folositor pentru viața credincioșilor din Biserică, și anume: credința puternică a celor care ajută pe cel bolnav. Evanghelia spune că Iisus, 'văzând credința lor, a zis slăbănogului: Îndrăznește, fiule. Iertate sunt păcatele tale' (Matei 9, 2). Evanghelia nu spune: 'Iisus văzând credința lui', ci 'văzând credința lor'. Desigur, avea și bolnavul credință, de aceea Iisus l-a numit 'fiu', dar Evanghelia ne arată că Iisus a văzut mai întâi credința puternică a celor care l-au adus pe cel bolnav la El, și din acest motiv i-a zis celui bolnav: 'Îndrăznește, fiule. Iertate sunt păcatele tale', iar puțin mai târziu i-a zis: 'Scoală-te, ia-ți patul și mergi la casa ta'. Așadar, înțelegem că Mântuitorul Iisus Hristos prețuiește mult credința celor care ajută pe cel bolnav, fiind credință unită cu iubire milostivă și cu multă smerenie. Prin urmare, învățăm că Dumnezeu prețuiește mult credința celor din familia bolnavului, credința prietenilor lui, credința celor care îl ajută pe cel neputincios, credința tuturor celor milostivi și solidari cu cei aflați în suferință. La credința milostivă și smerită a acestora răspunde Dumnezeu cu iubirea Sa milostivă și vindecătoare, dătătoare de iertare și sănătate, de viață și bucurie.

Într-un înțeles duhovnicesc, cei ce au ajutat pe cel bolnav să vină la Iisus reprezintă Biserica, adică pe toți slujitorii și credincioșii Bisericii care ajută pe cei bolnavi. Văzând credința Bisericii Sale, Hristos-Dumnezeu dăruiește vindecare sau alinare multor bolnavi care nu se mai pot ruga pentru ei înșiși sau nu mai pot veni singuri la biserică, ci sunt aduși de alții, sau zac în pat acasă ori în spital. De aceea, la slujbele Bisericii sunt pomeniți zilnic cei bolnavi, iar în aproape toate spitalele din România se află capele sau paraclise, pentru ca să se roage aici preotul de caritate împreună cu cei bolnavi, și cu cei care vin să îi viziteze pe cei bolnavi. Evanghelia de azi și rugăciunea Bisericii pentru cei bolnavi, inspirată de această Evanghelie, ne arată că avem nevoie nu doar de credința și rugăciunea noastră proprie, ci și de credința și rugăciunea altora pentru noi. De aceea, trebuie să ne facem cât mai mulți prieteni rugători pentru noi și să dăm pomelnice la biserici și mănăstiri pentru ca preoții care slujesc aici să se roage pentru sănătatea și mântuirea noastră. De asemenea, trebuie să-i învățăm pe copii și pe tineri să se roage pentru sănătatea și mântuirea părinților, fraților, profesorilor și colegilor lor, pentru bolnavi și săraci, pentru orfani și bătrâni, pentru toți oamenii neajutorați. Numai când învățăm să ne rugăm și să lucrăm nu doar pentru noi înșine, ci și pentru sănătatea și mântuirea altora, putem spune că avem o cultură sănătoasă a sufletului creștin
Oare cati dintre noi sau de cate ori ne-am rugat la Sf Pantelimon sa tina sanatos (sa ocroteasca sanatatea) cuiva sau sa vindece pe cineva, stiind ca sfantul este cu totul milostiv si ca avem acest minunat Dar de la Dumnezeu, sa avem moastele sfantului la noi in tara si sa ne putem inchina la ele?
__________________
Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor
Amin.
Reply With Quote