View Single Post
  #100  
Vechi 25.07.2012, 17:33:07
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Peter Atkins - Amprenta lui Galileo. Cele 10 mari idei ale stiintei, Ed. All, 2008.
http://www.cartifrumoase.ro/carte/am...iintei--i32006

Recenzii poate fi lecturate pe aceste link-uri:
http://www.bookblog.ro/recenzie/ampr...-ale-stiintei/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325288/

In aceasta lucrare Peter Atkins afrima inechivoc in capitolul "Relativitatea einsteiniană - spațiul-timp este curbat de materie;" ca spatiu-timpul sunt doar o cognite umana a perceptiei modului in care existam si nu conditii in care traim.
"Those of you who have heard that the key to remaining young is to travel very fast will have it all explained in the ninth chapter. Here Einstein's special theory of relativity is presented with the remarkable conclusion that time, the faithful metronome of modern civilization, is not always constant. If you can consider time as a fourth dimension perpendicular to the three dimensions of space, and that our perception of space and time is just that, a perception, “modes by which we think, and not conditions in which we live” (p. 275), you are starting to get the idea."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325288/

Astfel consider pertinent sa afirm ca determinismul mecanicist (bazat pe modul in care functioneaza universul), este limitat in cazul organisemelor doar la fiziologie si cognitia specifica bazata pe perceptia senzoriala, insa cognitia umana spre deosebire de cognitia altor specii intelegiente include si intetelectul (mintea).

Doresc sa subliniez componenta intelectuala (baza a sufletului uman atat in ceea ce priveste ratiunea cat si contemplati) in congnitia sensului existentei (atat umane cat si a universului). Sunt multe specii inteligente, exista inteligenta artificiala insa nu se poate vorbi de intelect (gandire) artificiala sau animala.

In general in mediile stiintifice (si nu numai), se sustine inechivoc ca diferenta intre existenta umana si alte existente este de natura cognitiva si nu de natura fiziologica. Deisgur creierul uman asigura congnitia insa desi se pote studia stiintific structura si functionarea acestuia totusi "intelegea functionarii" creierului este in prezent inca in faza incipienta.

In acest sens consider importante urmatoarele lucrari:
1. PENROSE Roger, Mintea noastră… cea de toate zilele, trad. Cornelia și Mircea Rusu, București: Tehnică, 2006.
2. PEASE Allan, Barbara Pease, De ce bărbații se uită la meci și femeile se uită în oglindă? De ce suntem diferiți și ce-ar fi de făcut, Bucuresti: Curtea Veche 2009.
"Singura diferență în raport cu celelalte animale este capacitatea noastră de a gîndi și de a plănui. Celelalte animale nu pot decît să reacționeze la diverse situații înfuncție de moștenirea genetică a creierului lor și printr-o repetare de comportament. Ele nu pot gîndi, ci doar reacționa. " (pag 26)
"Tehnologia avansată permite acum urmărirea funcționării creierului, dar înțelegerea lui nu depășește încă faza incipientă." (pag 58) "


Astfel cu ajutorul stiintei putem intelege mult mai bine notiunea de suflet uman potrivit patristicii, filocaliei fara a cadea in ereziile filozofice si gnostice sau neognostie (care considera ca sufletul omului este nemuritor prin sine, iar persoana umana este doar sufletul singur fara trup).

Patristica afirma inechivoc, omul este trup si suflet (trupul singur nu poate fi numit om si nici sufletul singur nu poate fi numit om), si atat sufletul omului cat si trupul omului exista doar intrucat Dumnezeu binevoieste in dragostea Sa le mentina existenta. Nici chiar sufletul dupa adormire (moarte) nu poate exista prin el insusi in sensul ca ontologic nu poate fi distrus ci pentru ca Dumnezeu il mentine in existenta intr-un mod tainic, pana la invierea mortilor. Astfel Sfintii Lui Hristos vietuiesc intru Hristos Iisus si dupa adormire insa nu intr-un sens deplin asa cum va fi la invierea mortilor. Desigur ca sunt Sfinti precum: Sfantul Ilie, Sfantul Moise care sunt in cer cu trupul... alaturi de Maica Domnului.

Astfel raiul si iadul nu sunt locuri (precizate spatio-temporal) ci stari. Iadul este starea de moarte duhovniceasca definitiva, cand este imposibila orice conclucrare cu harul lui Dumnezeu (orbire totala) pe care omul singur a ales-o, asemnea ingerilor cazuti... iar Raiul este dimpotriva hristificare, indumnezeire... conlucrare cu harul lui Dumnezeu... "vedere duhovniceasca".

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiaca Domnul Iisus Hristos.

Last edited by Eugen7; 25.07.2012 at 17:37:24.
Reply With Quote