Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Adrianna, îmi permit să-ți atrag și eu atenția, după ce au mai făcut-o și alții, cu speranța că nu mi-o vei lua în nume de rău, și că poate îți va fi cândva de folos. Cu greu m-am încumetat, știindu-mă bolnav de aceeași patimă cu privire la care vreau să te atenționez: mândria. Sper însă să o fentezi un pic și să reușești să iei aminte la tine însăți.
Te văd un suflet tare neliniștit și incapabil să vadă adevărul, frumusețea și profunzimea ortodoxiei, deși ți s-a argumentat în fel și chip cu argumente care mai de care mai frumoase, documentate, gândite, simțite. Faptul că rămâi în continuare atât de critică indică o gravă opacitate din partea ta. Pur și simplu nu vrei să vezi. Iar teologia ortodoxă îmi pare că o studiezi doar pentru a-i căuta eventualele puncte slabe ca să o ataci mai bine. Ai grijă de sufletul tău, căci te pierzi!
|
Cred că aici s-a atins un punct important pentru care mulți fie pleacă din biserică, fie opun tot felul de rezistențe, în ciuda argumentelor. Sunt tot felul de "cunoscători" ai teologiei ortodoxe și ai spiritualității aferente fără ca să știe de fapt aproape nimic în profunzime referitor la respectivul domeniu, dar comentează împotrivă doar dintr-un duh de frondă care nu își găsește justificarea de fapt decât în altă parte decât în relația cu ortodoxia. În cazul unora este deci evident nu numai că există o ignoranță profundă dar și o rea credință absolut inimaginabilă care rezistă aproape oricărui argument, teoretic sau de viață. Și astfel de oameni există și printre ortodocși, nu doar printre sectari care se pretind ortodocși. Cu astfel de oameni este aproape imposibilă o comunicare reală, principala lor formă de rezistență fiind aceea de a căuta și de a scoate în evidență, dacă este posibil, orice nedeplinătate, eroare sau nedesăvârșire doar pentru a își crea în continuare "justificări" pentru a rezista pe poziția pe care s-au instalat de mult.