Citat:
În prealabil postat de iustin10
Intr-adevar se da multa importanta actului de cult, cand de fapt, cum bine observi, aceasta e doar nasterea in Hristos, care trebuie sa fie urmata de viata in Hristos.
Doar cine nu stie aceasta, chiar daca e ortodox, poate cadea in capcana ca a botezat copilul intr-o duminica, si, cu asta, si-a facut datoria, pina la inmormantare,cand iar trebuie sa treaca pe la popa.
Aceasta abordare e intens negata de preotii ortodocsi, care stiu si spun mereu, chiar si in predica de dupa botez, ca acesta e doar inceputul vietii spirituale.
Doar unii credinciosi mai naivi cred asta, dar pozitia BO e diametral opusa.
Ma mira ca si tu crezi acelasi lucru naiv,si il folosesti ca argument, ca si cum chiar ai crede in el. Toti crestinii stiu ca Botezul in Hristos este doar nasterea omului cel nou in Hristos,deci cum ai putut crede ca BO crede altceva?
E propria ta interpreatare ca se da mai multa atentie actului botezului, sprijinita pe ignoranta unor naivi practicanti ortodocsi.
Dar de fapt e o fortare sirerata. [**aici ai vrut sa zici șireată, sau siderată ??] Prin ea vrei sa diminuezi importanta tainei Botezului, tocmai pentru ca ea duce la astfel de interpetari naive. Logica ta e stramba.
|
Cred că ai prins distorsionat ideea lui Decebal despre preoții DOMNOȘI.
Am scos o carte de la naftalină.. :)
"Lumina și faptele credinței", de Arhim. Cleopa Ilie, Arhim. Ioanichie Bălan.
La pct. 117/ pag. 74 zice așa :
În câte feluri este dator a predica preotul?
Preotul este dator a predica în trei feluri și anume: cu cuvântul, cu scrisul și cu viața, după învățătura Sfântului Ioan Gură de Aur. Cu gura este dator a învăța pe credincioși cuvântul Domnului, dogmele, canoanele și învățăturile Sfinților Părinți. Cu scrisul sau cu mâna este dator să scrie cele ce a învățat din Sfânta Scriptură sau de la Sfinții Părinți. Iar cu viața este dator să predice prin trăirea sa personală, după putere, despre cele ce învață, aducându-și aminte de cuvântul Domnului care zice: "Cela ce va face și va învăța, acela mare se va chema întru Împărăția Cerurilor" (Matei 5,16). Cea mai puternică este predica prin viața preotului.