Citat:
În prealabil postat de catalin2
E gresit ce spui, si ti-am mai spus asta cand am discutat. Omul poate face fapte din firea lui cazuta, asta spune si toata invatatura ortodoxa. Poate face fapte bune si fapte rele. Ortodoxia invata ca omul nu a cazut de tot dupa Adam.
Faptele bune pot face ca Dumnezeu sa trimita harul chemator, care e harul exterior, nu harul din Biserica, care este lucrator, sfintitor. Harul chemator ii face pe acei oameni sa caute si sa afle adevarul, ca sa vina in Biserica sa primeasca harul mantuitor. Citeste te rog de cateva ori ce spune sf. Ignatie Briancianiov. Doar aceia primesc har, nu cei ce se inchina la zeii care sunt de fapt ingeri cazuti.
Ca doar faptele sunt importante e o conceptie atee, nascuta de la iluministi. Dreptii din Vechiul Testament erau cei ce se inchinau la adevarul Dumnezeu, nu la Baal sau alti idoli. Idolatria e aspru condamnata in toata Sfanta Scriptura. Faptele Legii sunt zece, prima este sa nu te inchini la alt zeu, doar la Dumnezeu cel Adevarat.
|
Off,stiu ca am mai discutat asta,dar nu ma intelege si pe mine nimeni.
Exagerarea mea,aparenta mea plutire in afara dogmelor ,este pentru a sublinia ca Hristos este in toti cei 6 miliarde de oameni,fara exceptie.
Vazut si real este doar in Biserica . Dar din eternitate ,El este in toti oamenii care s-au nascut si se vor naste,ca Fiu al lui Dumnezeu .NU EXISTA ALT DUMNEZEU. Nu exista alt adevar , nu exista de fapt alte religii ,nu exista ateism. Ci Hristos este totul in toti.
Harul s-a castigat prin jertfa Mantuitorului,si de aceea avem nevoie de Taina.
Dar chiar si dincolo de cunoastere ,si cei care nu il cunosc pe Hristos, din cine stie ce regiune chineza indepartata ,cand isi urmeaza inima si sunt umani ,tot pe Hristos il marturisesc
De as trai in China si n-as avea nici o Biserica in jur stiti ce as face ? M-as adapa din frumusetea oamenilor,si as aduce slava lui Dumnezeu
Caci cine lauda pe Dumnezeu in lucrurile mici,si in viata de zi cu zi,il va primi si in lucrurile mari,cand El se arata deslusit in Biserica Sa,se rastigneste pentru noi,si daruieste astfel harul , celor neputinciosi si pacatosi.
Eu mananc cu pofta din taina Impartasaniei ,si mi se pare cel mai scurt si mai la indemina drum catrre mantuire .Doar atat ca alerg si dupa frimiturile care le-a suflat vantul in diferitele parti ,si constat cu uimire ca Hristos se intinde si dincolo de zidurile Bisericii,si dincolo de zidurile celor mai patimase inimi