Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Poate nu stiati, dar atat catolicii cat si (neo)protestantii sunt invatati ca BO este in greseala, iar inainte de inceperea miscarii ecumenice, multi ziceau exact asa cum zic unii ortodocsi despre ceilalti: indusi in eroare de diavol. Si totusi BO nu este atacata la fel ca BC. Si catolicii spuneau pe vremuri ca Biserica este una: cea catolica condusa de Papa aflat pe scaunul Apostolului Petru. Deci ceea ce considera oamenii a fi biserica unica nu are mereu relevanta.
Stiu ca grecii spun "catolica" in Crez, si nu numai grecii. Spun asta despre Biserica, Biserica este una catolica cu credinta dreapta, ortodoxa. Iar credinciosii isi spuneau simplu crestini. Cand au inceput ei de fapt sa isi spuna ortodocsi la est si catolici la vest? Aveti ceva date istorice?
|
Nu e atacata in tarile de acolo pentru ca BO este mult mai putin numeroasa si multi nu au auzit de BO. Dar este atacata de neoprotestantii din Romania. Nu are importanta cine zice ca la ei e adevarul, important e sa fie si adevarat, altfel fiecare religie spune ca la ei e cel mai bine.
Eu cred ca de acum 100 de ani a aparut denumirea la ortodocsi, de cand a aparut ecumensimul si s-a dorit folosirea unui limbaj care sa nu supere pe altii. De exemplu in 1848 BO era numita in enciclica Biserica Soborniceasca (catolica) sau Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Pana acum 100 de ani BC era numita de ortodocsi papism, adica sub conducerea lui Papa, nu er anumita nici macar biserica.