Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu
... De ce ingaduie Dumnezeu astfel de fapte? Nu stiu. Singurul raspuns care mi l-am dat a fost faptul ca Dumnezeu nu ingaduie pentru oricine, ci pentru cei care au inca destule probleme in materie de har, dar au o diploma de absolvire. Pentru acestia e nevoie de sudoare si sacrificiu. Daca Dumnezeu NU VREA, nici familia si nici tanarul absolvent nu vor reusi vreodata sa adune atatia bani. Iar banii... pana la urma vin tot de la Dumnezeu, intrucat nimic din ce ni se pare ca-i al nostru, nu ne apartine. Problema apare in momentul in care proaspatul preot paroh, numit dupa "grosimea plicului", va dori sa... "recupereze" si apasa adanc pe acceleratie...
|
-bani,bani si iar bani in asta consta preotia,tanarul absolvent trebuie sa se "sacrifice" strangand bani si dupa aceea poate ajunge preot ? asa se pune problema ? e total gresit !!
-eu nu as da bani ca sa ajung preot fereasca dumnezeu (chiar daca as avea acei bani si chiar daca dupa aceea nu i-as recupera sub nici o forma)
-nu se cumpara sau se vand tainele pe bani,sub nici o forma,nici daca ai bani,nici daca te chinui sa-i faci rost,nici daca dupa aceea nu te chinui sa-i recuperezi
-episcopii sau cei care accepta bani sunt vinovati si gresesc,nu se face asa ceva sub nici o forma, nu e crestineste;
-"nu trebuie sa judecam ca suntem in exterior",dar vedem ce zic sfintii,vedem si noi ce-i bine si ce-i rau
-nu ati citit ce zice sfantul simeon noul teolog:
“…ne denunțăm pe noi înșine că n-am fost născuți, nici n-am venit la lumina cea de sus ci, că, fiind încă embrioni sau, ca să grăim mai adevărat, avortoni [I Co 15, 8], ne aruncăm pe locurile sfinte și urcăm pe scaunele apostolilor, și, ceea ce este mai grav, cumpărăm cei mai mulți, fără frică de Dumnezeu, preoția cu bani, și căutăm, noi, cei ce nici n-am fost niciodată miei, să stăm ca păstori în fruntea turmei împăratului, și aceasta numai ca să ne umplem pântecele noastre ca niște fiare și să săvârșim toate celelalte lucruri pe care le cere dorirea răului și pofta și instinctul spre cele de jos.
Așa au fost la început, fraților, apostolii? Așa urmașii apostolilor? Așa părinții și învățătorii noștri? Vai de înfricoșătoarea îndrăzneală a unora ca acestora, căci nu numai în ce privește banii văzuți se fac vânzători și furi de cele sfinte, ei, cei ce nu se uită decât la pungă, dar îndrăznesc să se atingă chiar și de însăși bogăția cea dumnezeiască, pentru că nu se rușinează să zică: „Al nostru este a lega și dezlega [Mt 16, 19; 18, 18] și acest lucru noi l-am primit, în viața de față, de sus!" O, nerușinarea, ca să nu zic ultima nebunie a lor! De la cine, spune-mi, tu, și pentru ce ai primit această putere de sus [In 19, 11]? Pentru că ai lăsat toate și ai urmat lui Hristos [Mt 19, 27 par]? Pentru că ai disprețuit slava pământească? Pentru că te-ai făcut smerit cu duhul [Mt 5, 3; 11, 29; Ps 33, 19]?
Pentru că ai vândut toate și le-ai dat săracilor [Mt 19, 21 par]?
Pentru că ți-ai pierdut sufletul tău sau l-ai omorât pentru lume [Col 3, 5; Ga 6, 14] și nu l-ai mai găsit în nici o voie a cărnii [Ef2, 3; In 1, 13]? Sau ai auzit oare și tu, ca și ucenicii lui Hristos în vechime, de la El însuși suflând asupra ta și zicându-ți: „Ia Duh Sfânt! Cărora le vei lăsa păcatele, lăsate vor fi și cărora le vei ține, ținute vor fi!" [In 20, 22-23]?
Sfințenia adevăratului preot
„ Dar puterea aceasta e a preoților", zic ei. Știu și eu; adevărat e acest lucru. Dar nu a tuturor preoților, nici a celor ce sunt doar preoți pur și simplu, ci a celor ce slujesc Evanghelia în duh de smerenie [Dn 3, 29] și duc o viață ireproșabilă, a celor ce s-au înfățișat mai întâi pe ei înșiși Domnului [Rm 6, 16; 12, 1] și aduc în chip duhovnicesc în templul trupului lor [7 Co 6,19] drept jertfă desăvârșită, sfințită și bine-plăcută închinarea lor curată [Rm 1, 21; Iac 1, 27] fiind primiți, înfățișați [cf. Evr 9, 24] la jertfelnicul celor de sus, și aduși de Arhiereul Hristos lui Dumnezeu Tatăl ofrandă desăvârșită, prefăcuți, schimbați și transfigurați prin puterea Duhului în Hristos Cel ce a murit pentru noi și a înviat în slava Dumnezeirii; a celor care se căiesc și plâng cu smerenie desăvârșită ziua și noaptea și se roagă cu lacrimi nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru turma cea încredințată lor și pentru toate sfintele lui Dumnezeu biserici din lume, și nu numai atât, ci și plâng cu amar înaintea lui Dumnezeu pentru păcate străine, neavând nevoie de nimic mai mult decât de hrana absolut trebuincioasă, nici preocupându-se cu vreo îngrijire sau desfătare a trupului, ci care „umblă", precum este scris, „în Duhul și nu mai săvârșesc pofta cărnii" [Ga 5, 16]; care nu preferă din pricina dreptății și poruncii lui Dumnezeu nici pe sărac nici pe bogat, nici pe stăpânitor nici pe cel stăpânit, nici chiar pe cel ce poartă diadema [împărătească]; care nu se înmoaie, nu trec cu vederea sau încalcă porunca lui Dumnezeu Cel peste toate, nici sub pretext de milă, nici pentru dăruire de daruri, nici pentru frică, nici pentru iubire nici pentru orice alt lucru văzut sau nevăzut.
A unora ca acestora este faptul de a lega și dezlega [Mt 16, 19; 18, 18], de a săvârși cele sfinte și a învăța, nu însă a celor ce au primit votul și hirotonia [alegerea] numai de la oameni, „căci nimeni, zice [Scriptura], nu-și ia de la sine cinstea aceasta, ci numai cel chemat de Dumnezeu" [Evr 5, 4].
Nu a zis: cel ce a primit votul de la oameni, ci cel ce a fost mai înainte hotărât și rânduit spre aceasta de Dumnezeu. Căci [preoții] făcuți din oameni și prin oameni sunt furi și tâlhari, precum a zis Domnul: „Eu sunt ușa. Toți câți au intrat și intră nu prin Mine, ci sar pe altundeva, sunt furi și tâlhari" [In 10, 7.9.1].”
-
Last edited by antiecumenism; 06.08.2012 at 01:01:14.
|