Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
In cazul acesta, cel care ajunge la credinta si se boteaza, cum ar putea face el casatoria sacramentala cu partenerul sau necredincios si nebotezat? Este permis asa ceva la catolici?
|
Da, cu dezlegare arhierească. Se numește căsătorie cu disparitate de cult. Și căsătoriile mixte (în care unul dintre soți este catolic și celălalt este botezat acatolic) și căsătoriile cu disparitate de cult (între un catolic și un nebotezat) se pot face numai cu dezlegarea ordinariului (chiriarhul locului). Deosebirea dintre ele este că, în cazul căsătoriilor mixte, dezlegarea se obține ușor și, în caz de nevoie, este prezumată, pe când în cazul căsătoriilor cu disparitate de cult dezlegarea trebuie să fie expresă.
Citat:
Si cum de Ap. Pavel nu da o asemenea invatatura, el care era atat de atent la acest tip de pacat ce opreste intrarea in Imparatie? Cum de el nu considera ca ar fi curvie? Ce raspuns da BC?
|
La ce anume învățătură a Sf Ap Pavel vă referiți ? Unde se pronunță el împotriva căsătoriilor mixte sau cu disparitate de cult ?
Citat:
Si inca o intrebare la care nu am inteles raspunsul: daca doi oameni necredinciosi se casatoresc doar civil, apoi divorteaza, dupa care unul din ei gaseate pe altcineva (niciodata casatorit) cu care vrea sa se casatoreasca si de data asta ajunge la credinta si vrea casatorie in biserica, este posibil sa o aiba la catolici sau nu?
|
"Necredincioși", adică nebotezați ? Sau "cultural catolici" cum se mai spune, adică botezați care nu cred, drept care nu s-au căsătorit religios ?
După părerea mea (dar problema începe să mă depășească, trebuie întrebat un canonist pentru o părere autorizată) în ambele cazuri căsătoria se poate face. O excepție ar fi situația în care ei s-au căsătorit nu numai civil, ci și la ortodocși, protestanți sau alte culte acatolice. În asemenea caz, căsătoria a fost valabilă, deci cei doi nu pot contracta o nouă căsătorie.
Spre exemplu, eu m-am căsătorit cu soția mea la ortodocși. Nu pot invoca motivul că abia după aceea L-am descoperit pe Dumnezeu, astfel încât să cer o altă căsătorie.