Subiect: nunta mixta
View Single Post
Vechi 06.08.2012, 14:04:14
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Văd că încă nu ai înțeles, Tartaruga. După cum am înțeles de la un ortodox pe internet, atunci când s-a căsătorit cu o catolică a fost constrâns de preoții catolici să semneze că își va boteza eventualii copii în Religia Catolică. Cu alte cuvinte așa zisa înțelegere nu însemna decât dacă ortodoxul înțelege să facă cum vor catolicii sau nu; înțelegerea nu putea să cadă decât într-o singură parte. Dacă ortodoxul nu ar fi acceptat condiția impusă de preoții catolici, căsătoria catolică nu ar fi avut loc. Iar faptul că asta este legea sau regula a confirmat-o chiar domnul Mihnea când a spus foarte clar:

cu alte cuvinte este evident că numai asta este condiția ca să fie săvârșită căsătoria la catolici. Deci este evident că numai în situația căderii asupra acestui acord poate avea loc căsătoria la catolici, în altă situație căsătoria nefiind îndeplinită la catolici pentru că ar însemna încălcarea acestei reguli. După cum v-am mai spus, am reținut clar de la un ortodox pe internet că el fusese practic obligat "să cadă de acord" asupra acestei condiții, altfel căsătoria la catolici le era respinsă.

Cei care puneau bețe în roate căsătoriei erau de fapt preoții catolici care nu acceptau botezarea și creșterea copiilor în Biserica Ortodoxă și care practic l-au obligat să semneze o Declarație, în cazul în care avea să aibă loc căsătoria "catolică", prin care bărbatul ortodox să se angajeze că își va boteza copii în Biserica Catolică.
Decebal, am inteles partea cu declaratia, asa cere teoria. Nu il obliga insa la nimic apoi. Si ortodocsii cer cresterea copiilor in BO, nu stiu daca cer si ei o declaratie sau nu, dar multa vreme ortodocsii nu au acceptat deloc casatoriile mixte, nici cu declaratie ortodoxa nici fara. Problemele sunt de ambele parti pentru ca ambele parti vor ca apoi copiii sa fie botezati si crescuti la ei. Si asta pentru ca niciuna din cele doua biserici, BO si BC nu considera ca cealalta biserica ar contine tot adevarul. Daca ambele ar considera la modul trait si nu teoretic, ca mantuirea este posibila in oricare dintre cele doua, si mai ales daca ar avea in vedere ca pana la urma este Dumnezeu cel care va chema copilul la credinta si ii va arata calea indiferent de parerea parintilor, astfel de probleme nu s-ar mai pune si astfel ar disparea si lupta asta pentru orgolii.
Reply With Quote