Cum sa iubim fara sa ne impatimim ?
Dar cum sa iubesti si sa te impatimesti ? Iubirea este dincolo de impatimire. Daca ne impatimim, inseamna ca avem altfel de iubire.
Sa incercam sa vedem pe toti oamenii la fel. Ca daca zic, eu o iubesc pe Angela, de ex. tot ce am acolo dau, nu faci mare treaba. Sa-ti pastrezi dragostea ta in asa fel ca sa o poti da tuturor cate putin.
Celui ce vine la tine nu-i da tot deodata, pentru ca o sa vina altul si n-o sa-i poti da si o sa zica: "A inseamna ca nu ma iubesti" Daca vezi zece copii cersetori si ai cinci mii de lei, decat sa le dai la doi dintre ei si la ceilalti sa nu le dai, mai bine nu dai la nimeni. Da, asta-i dupa dragoste, pentru ca nu-i folosesc atat de mult pe cei doi la care le-am dat cate doua mii, pe cat ii mahnesc pe ceilalti opt care se cearta jumatate de zi intre ei, zicand ca lor nu le-am dat. Sa daidin ce ai pentru toti la fel, sau sa nu dai deloc.
Asa este in orice lucru, chiar si cu deschiderea sufleteasca pe care o avem. Pai, a venit la mine un om, i-am acordat cinci minute, iar altuia un ceas si s-a suparat. Poti mahni pe cineva si cu milostenia ta, din cauza asta pe toate trebuie sa le facem tainic, cu intelepciune.
Sa ne gandim la toti oamenii, asta inseamna sa iubim fara patima. sa nu daruim unuia mai mult decat altuia. Trebuie sa vedem cat e de mare turta noastra, cati suntem si cum o taiem. Asta inseamna sa biruim in noi iubirea patimasa - sa ne daruim in egala masura tututror oamenilor si, cand nu putem, sa ne abtinem. Asa crestem in timp si ajungem sa nu mai gresim prin incercarea noastra de a iubi.
|