View Single Post
Vechi 09.08.2012, 12:12:44
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Mirela marturisesc: eu n-am inteles nici ce vrei sa spui cu aceste exemple si nici ce vor sa spuna ele in sine (morala lor).
Sau poate ca trebuie sa ma duc la firul initial.

Ce vad eu in aceste exemple este (ceea ce oarecum stiam):
Ca exista persoane cu anumite puteri, dar care nu stiu sa le foloseasca.
Adica de ex. in primul caz ce ar fi trebuit sa inteleaga acel tanar?
Mama-sa era batrana, tot mai neputincioasa, iar el era tot timpul amanat cu nunta.
Era intre ciocan si nicovala, intre mama si staret.
De cine trebuia sa asculte? In fond de mama (asa spune si Iisus).
Iar staretul, nu stiu daca stia chiar ce avea sa se intample, dar nu i-a spus concret: nu te casatori niciodata, ca nu va fi bine, sau altceva din care tanarul sa priceapa. Numai "vino azi si vino maine".

Si asta se intampla mereu pe la monahi si duhovnici, am impresia. Nu stiu ce stiu ei, dar nu te lamuresc, nu-ti dau sfatul concret: ce, cand, cum.
Chiar daca este mai dur poate, dar este mai in folosul tau sa-ti spuna: uite nu fa asa, sau fa asa, pentru ca exista riscul, sau se va intampla asta si asta;
decat sa-ti spuna doar: vino tu la anul si la alt an.

Acum depinde si de oamenii pe care ii sfatuiesc. Unii sunt mai lasa-ma sa te las si le convine asa, nu-si fac probleme, mai ales daca ei insisi nu sunt hotarati, iar altii mai degraba n-o sa asculte si o sa faca pacatul si mai mare si o sa se manie.

A avea harul vizionarismului, sau cum sa-l numesc, al vederii viitorului si a lucra cu oameni este un lucru f.delicat, extrem de delicat.
Poate sa faca bine, sau poate sa distruga oameni.

Bine, oricum asemenea daruri sint f.rare. Dar trebuie ca si omul sa poata pricepe, sa aibe o anumita rabdare si incredere, si mai ales sa-i permita cei din jur/evenimentele sa poata fi asa.

Omul nu este singur niciodata si a da sfat numai unuia singur nu este suficient si e chair riscant. Trebuie intotdeauna calculat si pe altii care se afla in spatele lui.

In cocnluzie Mirela, te rog sa ne lamuresti ce ai vrut sa spui cu postarea ta si din ce lucrare ai citat.