Pe 15 august, Biserica noastră dreptslăvitoare serbează unul dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, Adormirea Maicii Domnului. În Mitropolia Olteniei, una dintre cele mai însemnate mănăstiri care poartă hramul Adormirii Maicii Domnului este așezământul de la Tismana, ctitorit de către Cuviosul Nicodim.
Obștea mănăstirii a făcut pregătirile necesare pentru a întâmpina miile de credincioși care se vor perinda în zilele de 14 și 15 august într-un pelerinaj al credinței și al închinării în duh și adevăr. Sărbătoarea duhovnicească va începe de marți, 14 august, prin săvârșirea Slujbei Privegherii de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează episcopiaseverinului.ro. Miercuri, în ziua marelui praznic, credincioșii sunt invitați la un popas liturgic, ceremonia religioasă fiind oficiată la altarul de vară al mănăstirii de către ierarhul mehedințean.
Cântarea religioasă ce însoțește cultul divin va fi asigurată de către Grupul Psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.
Mănăstirea Tismana, bogat tezaur de istorie artă și sfințenie, a apărut pe teritoriul țării noastre cam în același timp cu întemeierea Principatelor Române. Ea este ctitorie a primilor domnitori români Basarabi, după îndemnul și străduința Cuviosului Nicodim. Dându-și seama de pericolul prozelitismului catolic și a mahomedalismului, ei au hotărât întărirea granițelor prin înființarea de mănăstiri, ca centre cultural-ortodoxe, unde flacăra răzvrătirii împotriva asupritorilor să fie menținută permanent.
Cuviosul Nicodim, cu călugării săi și ajutorul material al domnitorului Radu Negru Vodă (1377-1383) a ridicat biserica mare a Mănăstirii Tismana, care va fi sfințită la 15 august 1377,cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”
Mănăstirea Tismana este cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, având un rol primordial în menținerea credinței ortodoxe de-a lungul a peste 600 de ani. Ea reprezintă un monument de reculegere și închinăciune, de cinstire a credinței noastre strămoșești, un edificiu de prea frumoasă artă străveche, dar și de apărare a Olteniei, de înalt patriotism.