Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Daca va referiti la creationismul in interpretarea ad litteram provenit din mediile protestante: "intelligent design", sunt in asentimentul dvs. si adaug ca sunt ilare si ridicole pretentiile stiintifice ale psedo-stiintei de acest gen.
De asemnea consider ca teologia ortodoxa trebuie sa combata adecvat pseudo-stiinta creationista "intelligent design" in primul rand cu argumente teologice, dupa modelul si metodologia Sfintilor Parinti.
|
Pseudo-stiinta este teoria evolutionista, asa cum ti-am demonstrat cand am corespondat.
Intelligent design este doar o adaptare a creationismului stiintific pentru a putea fi predat in scolile americane. Iar creationismul stiintific este o incercare de argumentare cu dovezi stiintifice a Creationismului biblic. Pentru a putea fi combatut evolutionismul cu aceleasi metode, adica stiintifice, s-a incercat (si reusit) o construire a unor argumente stiintifice care sa combata evolutionismul si sa aduca dovezi in sprijinul creationismului biblic.
Creationismul biblic din punct de vedere ortodox este doar ad litteram, asa cum spun chiar sfintii parinti. Interpretarea alegorica a creatiei este o aberatie care incearca sa impace si teoria evolutionista si crestinismul, asta acum cateva decenii, cand stiinta parea ca da credit evolutionismului. Probabil este preluata de unii ortodocsi (din fericire foarte putini credinciosi cred asa ceva) de la catolici, care au avut si cercetatori evolutionisti (Ayala, de exemplu, fost preot dominican).