View Single Post
Vechi 12.08.2012, 17:02:56
grigoras gherase grigoras gherase is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.08.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tomita Vezi mesajul
Am cauta pe Net cum e definit adevarul si mi-a placut definitia filozofica care prezinta adevarul ca o "reflectare fidela a realitatii obiective in constiinta omului".
Probabil din acest motiv adevarul este perceput relativ...sunt multe tipuri de oameni cu multe constiinte.
Eu as defini adevarul ca "reflectarea realitatii in Dumnezeu"..cine vede atunci crede, cine nu crede nu are cum sa vada.
Cu cat suntem mai credinciosi, mai crestin ortodocsi, vedem Adevarul mai bine...de aici si termenul de clarvazatori pentru cei induhovniciti.
Si iubirea de aproapele permite o apropiere de Dumnezeu deci o traire in Adevar.
Mai toti incercam sa definim ceva ce este cu mult,infinit cu mult peste noi si sfarsim prin ane impiedica de lucruri marunte si reale.
Cand pui intrebarea de genul:"Parinte,ce este adevarul"nu inteleg,ce cauta aici Aristotel?
Iertati-ma,dar ceva nu se leaga. A,daca spui:"Cicero,sau mai stiu eu ce filosof-tarana,ce este adevarul"?Ei,aceasta este cu totul altceva!Ne intrebam asa,noi intre noi pamantenii, despre adevarul acesta pamantean,cum ar fi,iata cel actual de pe Dambovita.Alta rata in alta traista.
Un preot nu-ti poate vorbi decat despre adevarul suprem,care adevar este Dumnezeu si Dumnezeu este Adevar.In acest context apelam la Sf.Scriptura si discutia are cu totul alt sens.Vorba ceea,intrebam de Ion si aflam totul despre Gheorghe!
Am,asa,o impresie,ca de fapt discutam fecare de ceea ce ne place si cum ne place!
ADEVARUL nu poate fi in nici un fel,el este sau nu este adevar,vorbind chiar despre adevarul acest de care uzam toti asa cum ne convine fiecaruia.
Este minunat sa citesc expuneri de genul celei a lui Alexei,dar este placuta din punct de vedere estetic,prietenul nostru parand a fi un fan Aristotel,ceea ce nu este rau.
La fel as spune ca nici dreptatea nu poate fi de mai multe feluri,chiar daca despre aceasta nu mai intreaba un preot.Dreptatea nu poate fi mai dreapta sau mai putin dreapta decat este.INcercati sa va imaginati o femeie frumoasa pe care o privesc 10 barbati si fiecare o va vedea intr-o nota diferita de frumusete.Este corect?Eu cred ca nu,intrucat ea este la fel de frumoasa,nici mai mult nici mai putin!
Vedetidar,ca perceptia difera si nu felul adevarului sau al dreptatii.
Nu va cer sa fiti de acord cu mine,doar sa meditam la parerile ,altfel destul de diferite (ca si frumusetea).
Daca nu discutam in aceeasi "cheie"va fi greu de ajuns la un punct comun.
Reply With Quote