View Single Post
Vechi 13.10.2007, 15:08:47
moro.d moro.d is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.03.2007
Implicit

imi place topicul :) presupun ca te referi la educatia din scoli.
educatia religioasa e departe de ceea ce ar trebui sa fie. sunt rari profersorii care intr-adevar au acest dar de-ai educa pe altii in spiritul ortodoxiei... iar aceia merita tot respectul.
e adevarat ca si programa lasa de dorit, dar asa cum unii stiu ce si cum sa selecteze, asa ar trebui sa stie toti.
foarte multi asteapta ca elevii sa memoreze mecanic anumite informatii. am mai spus-o de cateva ori si repet de cate ori voi avea ocazia: degeaba il pui sa memoreze cum se numesc toate slujbele savarsite in biserica, in ce se imparte Sf Liturghie, ce se afla in Sf Altar, care au fost traducatorii Bibliei sau ale altor carti importante si in ce an le-au tradus..... si multe alte chestii pe care degeaba se insista daca elevul nici macar nu intelege ideile, principiile de baza ale ortodoxiei, de ce sfintii parinti au gandit asa si nu altfel... ei nu inteleg modul de a gandi si de a aborda diverse aspecte ale vietii cotidiene. daca el nu pricepe acestea, ce rost are sa memoreze alte chestii care chiar nu-i folosesc la nimic ?!

se abordeaza si aceste subiecte importante, dar prea putin... nu li se acorda o atentie suficienta. cateva ore pe an si gata... (o ora inseamna 45 min in care pierde vremea cu prezenta, mustrarea copiilor pt galagie, ascultarea etc etc...)
cu parere de rau o spun, educatia religioasa in scoli e facuta mai mult de ochii lumii... cu prea putine exceptii.

programa ar trebui simplificata, iar subiectele sa se bazeze mai mult pe legea morala, dogmatica.... si mult mai multe citate si exemple din Sfintii Parinti. manualele sunt sarace in citate, desi orice copil ar intelege mult mai bine si i-ar merge direct la inima cuvintele unui sfant; nu se compara absolut deloc scrierile sfintilor parinti cu manualele...

si ca sa pun punctul pe "i", in manualul pe care il am anul acesta, se insista subtil pe ideea ca Biserica Ortodoxa cu cea Catolica sunt surori...
Reply With Quote