Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Ați spus că ați citit cărți catolice. Nu parțial, nu din "surse" etc. A citi dintr-o carte nu este totuna cu a citi o carte.
|
Subscriu asertiunii dvs pe care o consider pertintenta.
Doresc sa preciez totusi ca:
Una este a citi si alta este a studia.
Una este a reproduce ceea ce ai citit si alta este a intelege.
Una este a cunoaste ceea ce spune un autor si alta este a intelege ceea ce vrea sa spuna.
A sti implica congnitie intelectuala inechivoca (rationala si contemplativa)! "Noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut marturisim"(Ioan 3)
Nu toti cei ce reproduc invataturile altora le si inteleg.
Nu toti ce ce reproduc invataturile altora au ca scop Adevarul, onestintatea, constiinta... caci si dracii cred si stiu foarte foarte bine cine este Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica si Sfintele Taine si Sfintii Parinti si Sfintii lui Hristos Iisus... insa in mod voit (viclean, micicinos) denatureaza Adevarul!
A citit o carte nu este tot una cu a studia o tema (teologica, stiintifica, filozofica).
Spre exemplu daca doresc sa studiez facerea omului conform teologiei romano-catolice spre exemplu... ar fi inadecvat sa studiez toata "Summa Theologica" a lui Toma de Aquino... ci indicat este sa studiez capitolele reprezentative pentru tema studiata din "Summa Theologica" a lui Toma de Aquino, apoi sa continui cu capitole relevante pentru tema studiata din lucrarile "Fericitului Augustin"... etc.
La fel consider pertintent sa se procedeaze si in cazul teologiei ortodoxe. Opere monumentale precum cele ale Sfantului Simeon Noul Teolog, Sfantul Grigorie Palama, Sfantul Ioan Damaschin, Sfantul Ioan Gura de Aur, Sfantul Chiril al Alexadriei, Sfantul Maxim Marturisitorul... necesita timp dedicat pentru studiul adecvat... si poate ca o viata de om nu ajuge sa intelegem si sa traim macar 1% din ceea ce au vazut ei duhovniceste si evident un inteles (prin congnitie intelectuala umana atat rationala cat si contemplativa). Dumnezeu sa ne ajuta cu harul Sau intru Hristos Iisus iar Sfintii Parinti sa ne lumineze cu harul lui Dumnezeu... sa intelegem si sa urmam exemplului lor, atat cat poate fiecare, dupa talantul dat lui.
Domne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.