Citat:
În prealabil postat de sophia
Ce inseamna a vedea duhovniceste? (Tot un simbol de fapt).
Si alt citat pe care nu-l inteleg. Tu intelegi ce scrie acolo? Eu m-am pierdut in termenii aia filozofici.
|
A vedea duhovniceste inseamna a vedea cu mintea (intelectul uman rational si contemplativ). Nu sunt doar termeni filzofici si stiintfici ci si duhovnicesti.
Cosider ca inteleg cate ceva (foarte foarte putin), cu ajutorul si mila lui Dumnezeu, indrumat de Sfintii Parinti, Preoti in Sfanta Biserica, Prins Sfintele Taine si studiu si traire adecvata. Repet inechvoc: sunt novice... si nici macar atat nu ma pot numi. Ma osandesc pe mine insumi in fata lui Hristos Iisus, la Taina Sfintei Spovedanii si nu numai. Fara harul Sau, mila si dragostea Sa sunt nimic.
Pentru mai multe detalii recomand:
Sfantul Simeon Noul Teolog:
Filocalia vol 6
sau
Ediura Deisis
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...keyword=simeon
Citat:
Eu totusi cred ca majoritatea oamenilor care nu stiu carte, sau pricep lucrari din astea, se bazeaza si in credinta tot pe imaginatia si sufletul lor.
Si nu cred ca este ceva rau.
|
Consideratia dvs nu este corecta din punct de vedere filocalic. (Observati va rog diferenta dintre credinca si cosndieratie. Credinta, conform filocaliei nu are un scop in sine ci o tina precisa, inechivoca: cunoasterea (cognitia) lui Hristos Iisus inechivoca prin harul Duhului Sfant. "Noi am crezut si am cunoscut (inteles, cognitie) ca TU este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu cel Viu" Ioan 6)
Citat:
Deci credinciosul si-l imagineaza cumva.
Fiecare sfant are pentru noi o imagine. Si asa sunt icoanele.
Avem si moaste de sfinti si ne ducem la ele, le pipaim, ne rugam lor.
|
Va rog nu amestecati lucrurile. Degeaba mergem la moaste daca nu cautam harul Duhului Sfant in Sfintele Taine, in Sfanta Biserica conform Sfintilor Parinti. Sfintii nu ne pot ajuta daca noi nu ii lasam sa ne ajute cu harul lui Hristos Iisus evident.
Credinciosul ortodox nu trebuie sa isi imagineze nimic duhovnicesc (Doamne fereste-ne de orice imaginatie duhovniceasca care este draceasca). Orice imaginatie duhovnieasca este minciuna, este inselare... este similar nebuniei in ca si cum cineva ar spune: "nu ma uit pe geam sa privesc afara cu ochii fizici sa vad (cu mintea, creierul) natura asa cum este (real, obiectiv), ci imi imaginez eu (in mintea mea) o fabulatie despre realitatea lumii fizice vizibila prin fereastra.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.