View Single Post
Vechi 14.08.2012, 00:05:43
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Stiu si eu cat ii interesa pe ei ce se intampla in acea margine prapadita de imperiu? Mie Pilat cel putin mi se pare un om tare dezinteresat. El judeca bine cand judeca, dar nu crede in nimic, nu vrea sa se implice, nu vrea sa se angajeze intr-o lupta care nu e a lui.

Sotia lui Pilat este sfanta in Biserica ortodoxa - http://www.crestinortodox.ro/diverse...at-121774.html
Pillat este sfant numai in Biserica etiopiana si a dezvoltat fascinatie de la inceput, apare in multe apocrife. Mi se pare ca cele mai multe surse spun totusi ca s-a sinucis, semn ca aintalnirea sa cu Adevarul a fost una ratata. De altfel, romanii nu au fost niciodata tari la filosofie...
Iudeii au facut in continuare ce stiau ei sa faca, sa se revolte impotriva stapanirii romane. Si bineinteles ca au fost infranti.

Si pe mine m-a fascinat parca intalnirea dintre Iisus si guvernatorul Iudeii.

Cel care avea puteri nelimitate si isi putea spulbera inamicii printr-un gest al mainii,in acel context este chiar ca"un miel dat la junghiere"si ramane la judecata oamenilor(partinitoare,subiectiva).
Totusi,m-as fi asteptat ca Pilat din Pont sa aibe o atitudine demna de un roman:sfidatoare,cruda,brutala;sa fie asemeni soldatilor,care au inmultit supliciile Domnului si i-au impartit hainele.Insa el cauta sa fie politic corect,adica nu cauta-chiar insista!

Si aici,legat de acest tablou(cu toate ca ma abtin sa nu judec oameni antici)ma intreb cum de intalnirea cu Iisus nu i-a trasfigurat pe unii(pe Pilat,pe soldati)???
Chiar numai asa,uitandu-se la fata Sa sfanta?Observandu-i lipsa de agresivitate,smerenia si bunatatea privirii?
Probabil ca acesti parametri spirituali nu erau la cautare in lumea antica;credinta oamenilor se ridica catre niste zei capriciosi,ranchiunosi-copiati din modelele umane.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote