Subiect: Ce este preotul?
View Single Post
Vechi 16.08.2012, 16:09:05
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

Da, după cum am spus orice preot, chiar redus la starea laicală (caterisit, răspopit) poate da dezlegare. În fața unei situații de urgență, el are nu numai capabilitatea, ci și datoria de a face acest lucru, tot așa cum un medic căruia Colegiul Medicilor i-a retras dreptul de practică și de a se numi "medic" are datoria de a îngriji un bolnav, dacă nici un alt medic nu este în apropiere. Potrivit canoanelor catolice, chiar dacă este de altă confesiune, cu condiția ca preoția lui să fie autentică (altfel spus, dacă este ortodox, stilist, non-calcedonian, anglican din High Church, vechi catolic etc, dar nu dacă este protestant ori de altă confesiune la care preoție sacramentală nu există).

Este valabila si situatia inversa, adica daca muribundul nu mai poate comunica din motive fiziologice, si nu se poate sti carei confesiuni ii apartine? Am auzit ca in razboi, pe placutele de identificare ale soldatilor, pe langa nume scria si religia careia ii apartine, dar totusi nu cred ca aveau cu ei pe front cate un preot din fiecare religie a statului respectiv (mai ales americanii, care au atat de multe) si presupun ca in aceasta situatie orice preot ("adevarat", cum ati precizat, nu pastor) putea dezlega si imparatsi orice credincios (sau presupus credincios). Sau daca muribundul nu mai poate comunica in nici un fel, nici nu mai poate fi dezlegat? ( ca de impartasit e evident ca nu poate, daca e inconstient sau in coma, din motive fizice).
Reply With Quote