Pe marginea unor invataturi ORTODOXE ale Sfantului Siluan Athonitul
Prin însuși exercițiul preoției sale, dacă nu mai întâi de toate la școala propriilor căderi și neputințe, preotul este un om avertizat prin experiența concretă asupra amplorii căutărilor și zbaterilor și tatonărilor fiecărui suflet în parte, pe care le îmbrățișează cu înțelegere. „Departe de noi gândul de a socoti ilegitime ezitările și întrebările sufletului”, mărturisește în acest sens arhimandritul Sofronie. Fiecare om este o căutare. Dar, deopotrivă, fiecare om este o mântuire, constată părintele Rafail Noica, ucenicul arhimandritului Sofronie. Cu alte cuvinte, cu fiecare om în parte se poate naște în lume soluția unei căi unice de a-L câștiga pe Dumnezeu. Fiecare venit în lume este în potențialitate un sfânt, fiind limpede că Dumnezeu nu cheamă pe nimeni să rateze veșnicia. Iar sfântul desăvârșește unicitatea persoanei, pentru că prin sfințenie eu-l personal își sublimează și împlinește trăsăturile.
Taina aceasta a unicității fiecăruia dintre noi poate nu o pătrundem, sau nici măcar nu o conștientizăm cum că ar exista, preocupați fiind cu problemele curente și presante ale vieții. Oare însă e puțin lucru că acest „eu” care sunt nu se va repeta niciodată în istorie? Sau că așa cum un părinte are mai mulți copii și nici unul nu este în plus, ci fiecare e inestimabil în parte și își ocupă locul său unic, Dumnezeu Însuși ne are pe toți, o familie de copii în care fiecare este de neînlocuit? Și ce dorește Dumnezeu de la noi? Exact ce dorește un părinte de la copiii săi: să crească mari și să se împlinească. Să ajungă la vârsta și la statura asemănării cu Părintele lor. De aceea nu-I putem da lui Dumnezeu doar o atenție de tip intelectual sau o preocupare cu El din vârful buzelor. Pentru că unui Părinte nu-i putem răspunde în acest chip ieftin la investiția de viață pe care o face în noi din momentul apariției noastre în lume. Pentru aceasta arhimandritul Sofronie situează răspunsul nostru față de Dumnezeu în plan ființial și nu intelectual. Și constată diferențe, în sensul că „[...] atunci când unul așteaptă un răspuns în plan rațional și e satisfăcut de el, altul, din contră, îl caută în ordinea ființei adevărate”. Or, aceasta din urmă este cea în care ne împărtășim din viul propriu lui Dumnezeu. Este atunci când căutăm să ființăm prin împărtășire din viața „Celui ce este”, Ființarea prin excelență.
Intelectualistul ratează întâlnirea cu Dumnezeu pentru că cere minții ceea ce nu poate încape fără schimonosire și pervertire. Mintea lui nu îngăduie să vadă că Dumnezeu nu poate fi forțat să intre în tiparul strâmt al judecăților sale, fie acestea cele mai înalte cu putință din punct de vedere omenesc. O astfel de minte este idolatră, pentru că Dumnezeu caricaturizat astfel este departe de Cine este El în realitate. Munca aceasta intelectuală este remarcabilă, este uriașă, dar stearpă teologic.
„Pentru a răspunde exigențelor minții sale, raționalistul înalță sisteme teologico-filosofice extrem de complexe. Depune o muncă considerabilă, dacă nu pentru a demonstra, cel puțin pentru a expune și dezvolta dialectic propria viziune asupra naturii lucrurilor. Nu arareori își consacră întreaga sa viață, toate puterile sale, darurile remarcabile, acestui scop. Dar, lucru ciudat, nu-și dă seama că unor asemenea cercetări le lipsește o temelie de nezdruncinat.”
Teologie înseamnă să te lepezi intelectual de cine crezi tu că este Dumnezeu ca produs exclusiv al minții tale pentru a-L lăsa pe El Însuși să se descopere inimii tale. Orice alt gest al demersului intelectual care vrea roadă teologică decât acela de a se lepăda de sine, de a-și lua crucea sa (răstignirea minții, iată începutul gândului duhovnicesc și teo-logic) și de a-I urma lui Dumnezeu este prea mic și meschin față de Cine este Dumnezeu în realitate.
Asadar sa luam aminte !
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Last edited by cristiboss56; 17.08.2012 at 11:01:07.
|