Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
E bine că ai făcut precizarea.
Nu despre păcate accidentale este vorba (sunt conștient de faptul că orice om are păcat), ci de păcate repetate, făptuite cu deliberare și care aduc dezonoare persoanei, Bisericii și lui Dumnezeu. Biserica trebuie să-și exprime dezaprobarea pentru asemenea păcate și în consecință ridică calitatea de membru acelui păcătos notoriu.
Despre asta...
|
"Păcatele accidentale" nu sunt păcate. Păcatele, cel puțin păcatele grave, acelea care duc la moartea sufletului, sunt întotdeauna cu deliberare și intenție.
Biserica își exprimă dezaprobarea pentru păcate, dar, de regulă, nu ridică calitatea de membru păcătoșilor, fie ei notorii. Ei rămân membri ai Bisericii, fără acces la Sfintele Daruri.
Prin urmare, în Biserică există următoarele două categorii de membri: drepții și păcătoșii.
Modalitățile de ieșire din Biserică sunt următoarele patru:
-apostazia
-erezia
-schisma
-excomunicarea
Ca regulă generală, excomunicarea (situația în discuție dintre cele patru) îi afectează pe cei care săvârșesc o anumită categorie de păcate, numite "păcate teologice". Caracterul repetat sau notoriu al păcatelor nu duce la excomunicare, ci numai caracterul lor teologic. Poți să bețivănești cât vrei: vei fi un membru păcătos al Bisericii. Poți fi un preacurvar notoriu în toată lumea (precum fostul președinte al Franței): rămâi membru al Bisericii oprit de la Împărtășirea cu Sfântul Trup și Sf Sânge până când îți revii (în cazul acesta: rupi legătura păcătoasă cu "soția" ta). Dar ajunge să scuipi, chiar și o singură dată, asupra unui preot în exercițiul funcțiunii ca să fii excomunicat. Ajunge să suflii, ca preot, chiar și o singură vorbă despre ce ai auzit la Sf Spovedanie, chiar dacă ceea ce ai auzit este "mâine arunc bomba atomică" spre a fi excomunicat. Altfel spus, pentru a fi teologic, un păcat trebuie mai întâi să fie o încălcare a unei porunci din "prima tablă". O luare în batjocură a lui Dumnezeu, o închinare la idoli, ar fi astfel de încălcări.
Mai sunt neclarități ?