Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Vă respect punctul de vedere [catolic], dar nu pot fi de acord cu el, cum nici Scriptura nu e de acord.
Orice păcat, chiar și cele făptuite fără voia noastră, tot păcate sunt. Deși noi oamenii avem tendința de a cataloga anumite păcate ca "păcățele", tot păcate sunt înaintea lui Dumnezeu. Orice călcare a voiei lui Dumnezeu și orice neascultare de El este păcat.
|
O analiză în detaliu asupra faptului că nu toate păcatele sunt egale aveți în Summa Theologiae, pars II, questiones 72-76. Rămâne întrebarea: chiar este necesar ca Doctor Angelicus să vă demonstreze cu minuție scolastică ceea ce ar trebui să fie evident: că nu toate păcatele sunt la fel înaintea Domnului ?
Citat:
Scriptura vă contrazice frontal:
"Acum însă v-am scris să nu vă amestecați cu cel care, deși
se numește frate, este desfrânat sau lacom, sau idolatru, sau bârfitor,
sau bețiv, sau hrăpăreț: cu unul ca acesta nici măcar să nu stați
la masă. De fapt, de ce i-aș judeca eu pe cei de afară? Oare nu-i
judecați voi pe cei dinăuntru? Dar pe cei din afară îi va judeca
Dumnezeu. Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău!" (1 Cor. 5,11-13 - Biblia Catolică)
|
Sensul întregului capitol al V-lea al acestei prime epistole către corinteni este exact invers celui pe care v-ați înscris. Apostolul face de la început o demarcație între "cei dinafară" (adică extra Ecclesia) și cei "dinăuntru" (adică din Biserică). Încă versetul 1 stabilește asta "o desfrânare cum nici între neamuri (adică afară din Biserică) nu se pomenește". Mai departe, să însemne "Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău" din versetul 13, "excomunicați-l pe cel rău" ? Nu, fiindcă ne lămurește, mai dinainte, versetul 9: "V-am scris în epistolă să nu vă amestecați cu desfrânații" (apropo, asta mai arată că au mai existat niște epistole, deci nu toată învățătura apostolică e cuprinsă în Biblie).
Prin urmare, sensul cap 5 din 1 Cor este acela că persoanele care fac păcate foarte grave (e vorba de un incest, dacă am corobora cu 2 Cor 7:12) sunt persoane nefrecventabile, cu care nu trebuie să stăm la aceeași masă la propriu, nu la figurat (adică la aceeași masă euharistică). Dar noi știm că Isus a stat la masă cu mari păcătoși, de ce nu am face și noi la fel ? Fiindcă, ne explică Apostolul, noi nu suntem Isus și ne-am afla în pericol ca "puțin aluat să dospească toată frământătura". Deci, domnule 101, când vedeți un incestuos, Apostolul vă învață să nu ciocniți cu el un pahar de must în tinda bisericii, nu să-l luați de guler și să-l aruncați pe fereastra bisericii.
Citat:
Oricare din cele 10 porunci, odată încălcată, este păcat și e păcat împotriva lui Dumnezeu. Chiar și călcarea poruncii a VII-a (a VI-a în versiune catolică), deși în aparență reprezintă păcat împotriva semenului (fiind pe tabla a II-a), tot păcat împotriva lui Dumnezeu înseamnă (teologic vorbind):
"Și nimeni nu-i mai mare în casa aceasta decât mine și nu m-a oprit de la nimic, în afară de tine, pentru că tu ești soția lui. Cum aș putea să fac răul acesta atât de mare și să păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu?" (Geneza 39,9 - Biblia Catolică)
|
Așa e: orice păcat, până la urmă, este în contra lui Dumnezeu, aceasta fiind chiar definiția noțiunii de "păcat". Suntem ca spițele unei roți: nu putem stâlci o spiță vecină, fără să deranjăm ansamblul spițelor, adică roata, prin urmare fără să deranjăm osia roții, care este Dumnezeu.
Pe de altă parte, deosebim între păcatele care sunt în mod direct îndreptate contra lui Dumnezeu, de cele care se reflectă asupra lui Dumnezeu. El însuși a făcut această deosebire. Ce alt sens credeți că a avut să ne dea scrise Comandamentele pe două table diferite ?