View Single Post
  #784  
Vechi 19.08.2012, 16:54:20
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned
 
Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Mesaje: 3.764
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
O analiză în detaliu asupra faptului că nu toate păcatele sunt egale aveți în Summa Theologiae, pars II, questiones 72-76. Rămâne întrebarea: chiar este necesar ca Doctor Angelicus să vă demonstreze cu minuție scolastică ceea ce ar trebui să fie evident: că nu toate păcatele sunt la fel înaintea Domnului ?
Din punct de vedere omenesc, ori angelic (scuzați-mi ignoranța, nu știu despre ce fel de înger o fi vorba), or fi toate păcatele la fel. Din punctul lui Dumnezeu de vedere toate sunt la fel de păcate și toate conduc la moarte. E vorba de principiu aici, căci și cel mai mic "păcățel" este oribil în ochii lui Dumnezeu Cel Prea Curat și a trebuit să moară Hristos pentru a ne răscumpăra din acel păcat. Aveți convingerea că dacă doar acest singur "păcățel"- mancatul din fructul oprit- ar fi existat în omenire, Hristos ar fi venit în lume să moară pe cruce? Dacă da, puteți realiza dimensiunile cosmice și catastrofalele urmări ale unui singur păcat în tot acest Univers. Dacă nu, chiar nu știu ce să vă mai spun...

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Sensul întregului capitol al V-lea al acestei prime epistole către corinteni este exact invers celui pe care v-ați înscris. Apostolul face de la început o demarcație între "cei dinafară" (adică extra Ecclesia) și cei "dinăuntru" (adică din Biserică). Încă versetul 1 stabilește asta "o desfrânare cum nici între neamuri (adică afară din Biserică) nu se pomenește". Mai departe, să însemne "Scoateți-l afară dintre voi pe cel rău" din versetul 13, "excomunicați-l pe cel rău" ? Nu, fiindcă ne lămurește, mai dinainte, versetul 9: "V-am scris în epistolă să nu vă amestecați cu desfrânații" (apropo, asta mai arată că au mai existat niște epistole, deci nu toată învățătura apostolică e cuprinsă în Biblie).
Prin urmare, sensul cap 5 din 1 Cor este acela că persoanele care fac păcate foarte grave (e vorba de un incest, dacă am corobora cu 2 Cor 7:12) sunt persoane nefrecventabile, cu care nu trebuie să stăm la aceeași masă la propriu, nu la figurat (adică la aceeași masă euharistică). Dar noi știm că Isus a stat la masă cu mari păcătoși, de ce nu am face și noi la fel ? Fiindcă, ne explică Apostolul, noi nu suntem Isus și ne-am afla în pericol ca "puțin aluat să dospească toată frământătura". Deci, domnule 101, când vedeți un incestuos, Apostolul vă învață să nu ciocniți cu el un pahar de must în tinda bisericii, nu să-l luați de guler și să-l aruncați pe fereastra bisericii.
Sunteți puțin cam nebulos, pentru mine cel puțin... Păi Cina Domnului se ia doar între frați, nu și cu cei incestuoși din afara Eklesiei. Pe de altă parte, un incest este ferm tratat în biserica mea prin pierderea calității de membru.

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Așa e: orice păcat, până la urmă, este în contra lui Dumnezeu, aceasta fiind chiar definiția noțiunii de "păcat". Suntem ca spițele unei roți: nu putem stâlci o spiță vecină, fără să deranjăm ansamblul spițelor, adică roata, prin urmare fără să deranjăm osia roții, care este Dumnezeu.

Pe de altă parte, deosebim între păcatele care sunt în mod direct îndreptate contra lui Dumnezeu, de cele care se reflectă asupra lui Dumnezeu. El însuși a făcut această deosebire. Ce alt sens credeți că a avut să ne dea scrise Comandamentele pe două table diferite ?
Sensul, după umila mea părere, este de a face o disjuncție între relațiile pe verticală și cele pe orizontală și a transpune în cuvinte omenești principiul unic al iubirii (1 Tim.1,5) pentru cele două direcții defalcate în alte 10.
Reply With Quote