Citat:
Întrebările care se nasc din acest caz sunt multiple, dar una persistă mai mult: pur și simplu, de ce nu ar fi putut fi înmormântat fătul ca toți ceilalți creștini botezați, și care au murit? Cu tot ritualul, și cu toate rugăciunile cuvenite?
|
Pentru că nu era botezat. Nu există "creștin nebotezat". Botezul este poarta de intrare în Biserica Creștină.
Cu alte cuvinte, nu a fost înmormântat ca toți ceilalți cam din același motiv pentru care nu a primit onoruri militare: nu era militar.
Citat:
Înmormântarea este un sacrament care nu poate fi administrat în acest caz?
|
Înmormântarea nu este un sacrament. Este o slujbă pe care, dacă am vrea neapărat să o încadrăm, am încadra-o la "sacramentalii" ("ierurgii", în terminologie răsăriteană).
Citat:
De ce? Ce vină au părinții, sau fătul, că a murit fără să dea de veste?
|
I-a învinovățit cineva pe părinți, sau de ce puneți problema în acești termeni ?
Citat:
Dumnezeu "are nevoie" de botez ca să poată fi făcută o înmormântare creștinească unui făt mort în deplină discreție în uterul mamei?
|
Dacă Dumnezeu nu are nevoie de Botez, care e ditamai Sacramentul, cu atât mai puțin are nevoie de înmormântare.
Citat:
Ce se întâmplă atunci cu morții căzuți prin războaie, pe care la sfârșitul luptei, preotul venind, ar trebui să-i înmormânteze creștinește, indiferent de starea anterioară morții?
|
Se presupune că morții respectivi sunt botezați. Dacă sunt dintre infideli și cunoaște lucrul acesta, preotul nu îi înmormântează creștinește. Eventual cheamă un muftiu. Sau dv credeți că turcii de la Podul Înalt, ori arabii de la Poitiers au fost înmormântați creștinește ? Pe ce vă bazați, vreun document, ceva ?
Citat:
O discuție interesantă, care ne face să ne gândim la sacramente, la puterea lui Dumnezeu, și la aceste situații limită, prin care intuim că Dumnezeu poate să treacă totuși peste socotelile noastre, atunci când dorește să primească pe cineva în Rai.
|
Dumnezeu poate orice. Chiar și să treacă peste socotelile noastre. Dar noi, nu avem voie să trecem peste socotelile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu. Iar El ne-a spus că Botezul este necesar mântuirii.
Citat:
Să nu uităm: primul sfânt a fost Dismas, pe cruce, lângă Isus. Era botezat? Din câte știu eu, nu.
|
Dismas nu a fost primul sfânt, ci ultimul sfânt al Legii Vechi. El a fost mântuit în baza Vechiului Legământ.
Citat:
Sau, nu este oare primit fătul direct în brațele lui Dumnezeu, prin mare mila Acestuia?
|
Noi nu știm dacă fătul este primit direct în brațele lui Dumnezeu. Noi știm numai ceea ce ne spune Biserica. La rândul ei, Biserica nu poate susține cu certitudinea credinței decât ceea ce i-a fost revelat. Nu altceva decât i-a fost revelat și nici mai mult decât i-a fost revelat. Iar ceea ce se petrece cu copiii nebotezați care mor, nu ne-a fost revelat.
Acuma, de ce nu ne-a fost revelat ? Fiindcă Dumnezeu ne-a revelat nu toate lucrurile ("și multe am încă a vă spune vouă"), ci numai acelea care sunt necesare pentru salvarea noastră. De exemplu, ne-a revelat necesitatea Botezului și a ascultării de Ecclesia, ca Maică și Învățătoare.