Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici
Întrebările care se nasc din acest caz sunt multiple, dar una persistă mai mult: pur și simplu, de ce nu ar fi putut fi înmormântat fătul ca toți ceilalți creștini botezați, și care au murit? Cu tot ritualul, și cu toate rugăciunile cuvenite? Înmormântarea este un sacrament care nu poate fi administrat în acest caz? De ce? Ce vină au părinții, sau fătul, că a murit fără să dea de veste? Dumnezeu "are nevoie" de botez ca să poată fi făcută o înmormântare creștinească unui făt mort în deplină discreție în uterul mamei? Ce se întâmplă atunci cu morții căzuți prin războaie, pe care la sfârșitul luptei, preotul venind, ar trebui să-i înmormânteze creștinește, indiferent de starea anterioară morții?
O discuție interesantă, care ne face să ne gândim la sacramente, la puterea lui Dumnezeu, și la aceste situații limită, prin care intuim că Dumnezeu poate să treacă totuși peste socotelile noastre, atunci când dorește să primească pe cineva în Rai. Să nu uităm: primul sfânt a fost Dismas, pe cruce, lângă Isus. Era botezat? Din câte știu eu, nu. E drept, era viu, și a făcut un act de credință, în timpul vieții. În cazul fătului mort fără știrea nimănui, oare intenția post-eveniment a părinților nu poate să joace un rol? Sau, nu este oare primit fătul direct în brațele lui Dumnezeu, prin mare mila Acestuia?
|
Cu sau fără sujbele preoților, Dumnezeu nu-i trimite în Iad pe pruncii nenăscuți, altfel ar fi nedrept. Nici în Împărăția Cerurilor nu-i primește, din moment ce respectivii nu fac parte din Biserică, neavînd Botezul, Mirungerea, neprimind Sfînta Împărtășanie. Ce este de fapt Împărăția Cerurilor pe care o cerem frecvent în Rugăciunea Domnească? Este Duhul Sfînt, este comuniunea deplină cu Dumnezeu, iar acest lucru este posibil numai celor din Biserică.
Totuși mîntuirea înseamnă scăparea sau salvarea de demoni și păcate, o eliberare de lanțurile vrăjmașului și de Iad. Eu cred că nenăscuții sau în general cei care mor nebotezați din diverse motive și sînt drepți înaintea Lui Dumnezeu, au acces undeva acolo, imediat lîngă ușa Raiului, nu în rînd cu Sfinții și cu Biserica. Dacă ar fi altfel, religia pe care am ales-o ar avea un mare BUG, iar eu nu aș putea fi creștin ortodox.