Subiect: Ecumenism
View Single Post
Vechi 24.08.2012, 20:28:38
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Ne spui de fapt ca pana acum nici catolicii, nici ortodocsii, inclusiv sfintii de 2000 de ani nu au inteles, prima care a inteles a fost Adriana. Nu, de fapt nu ai descoperit tu ceva, repeti doar dogma protestantilor liberali, de la care a ajuns in ecumenism. Cam la fel si Iustin, doar ca el crede ca aceasta e cea ortodoxa, nu protestanta.
Rationamentul facut de tine nu e valabil, am scris in mesajul catre Iustin de ce. In cartile regilor scrie de cate un rege ca a facut ce este rau inaintea Domnului, ca s-a inchinat la cate un zeu. Nu scrie de alte porunci ca nu le-a tinut. Tot Vechiul Testament se axeaza in principal pe condamnarea inchinarii la idoli.
Catalin,
Domnul insusi a spus ca cei ce au gresit din nestiinta vor fi pedepsiti mai putin decat cei care au gresit cu buna-stiinta. Concluzia este clara: greseala se plateste. Ca atare se plateste idolatria, se plateste absolut orice, cu masuri diferite in functie daca a fost din stiinta sau nestiinta. Cei care asculta vocea lui Dumnezeu din inima lor stiu ca nu au voie sa ucida pentru ca uciderea poarta in ea suferinta, stiu ca nu trebuie sa insele pentru ca poarta suferinta si asa mai departe. Si eu stiam in inima mea toate astea cand inca eram atee, si imi parea rau de greseli in conditiile in care in mintea mea nu exista nici un Dumnezeu care sa ma pedepseasca in vreun fel. Vocea Lui insa o auzeam in mine fara sa stiu ca asta era. Tu judeci atunci cand spui ca aceasta voce a lui Dumnezeu nu ar exista in om. Ea exista, de aceea greseala se pedepseste. Este insa mai puternica la cel ce cunoaste fata de cel ce nu cunoaste, de aceea cel din urma este pedepsit mai putin conform cuvantului Domnului. Si cu cat omul asculta mai mult vocea din inima lui, cu atat ii este mai bine pentru ca Dumnezeu ii va judeca cu aceeasi masura, chiar daca nu a stiut a cui voce o asculta.
Bisericile traditionale, BO si BC, s-au focalizat sute si sute de ani doar pe acea parte a mantuirii imediate pentru un motiv foarte simplu: pe ei nu ii interesa ce face papuasul din insula pierduta, nimeni nu gandea asa departe ca acum, nu existau nici ziarele si nici televizorul ca sa isi puna problema, si nici globalizarea si intensa circulatie de persoane nu exista, ca atare ei vorbeau doar pentru cei din comunitate care il cunosc pe Hristos. Ori din acest punct de vedere aveau dreptate, oamenii intrau in primele 3 categorii pe care le-am mentionat, cei care au auzit evanghelia, ca atare ori credeau si faceau faptele pentru a se mantui, ori nu credeau si/sau nu faceau faptele si astfel se pierdeau. Abia recent, cu globalizarea, s-a pus si problema papuasului si s-a aplicat dogma in mod nediscriminatoriu unor persoane care nu intrau deloc sub incidenta ei. Catolicii au inceput sa inteleaga, ortodocsii inca nu, dar va veni. Fiecare in ritmul sau.
Vezi ca tu esti cel care ii judeci mult pe non-ortodocsi, asa ca o sa iti arate Dumnezeu ce fapte au putut avea daca tu in mod incredibil nu le vezi. Eu le vad si la atei, si la musulmani, si la multi altii. Acele fapte bune ale firii nu exista caci omul nu-i animal ci in absolut tot ceea ce face este perfect responsabil de alegerea facuta: omoara sau nu, injura sau nu, minte sau nu, iar constiinta ii cam spune ce si cum, si tot el alege daca isi asculta constiinta sau nu. La animale asa ceva nu exista, deci fiecare om are vocea lui Dumnezeu in el prin modul in care a fost creat, dupa chipul si asemanarea Sa. Faptele pur ale firii nu sunt in sine nici bune nici rele ci sunt firesti: a manca, a bea etc. Ce trece de cele ale firii, adica faptele bune sau rele, vin din alegerea omului. In crestinism ar trebui sa se atinga desavarsirea si iata ca nu se poate demonstra ca un crestin este implicit mai desavarsit decat ceilalti ci exista mii si mii de contra-exemple. Iar acestia vor fi pedepsiti mai aspru decat ceilalti pentru ca nu au facut desi au stiut.
Nu stiu daca acum este mai clar, dar un lucru este sigur: daca ai iubire fata de ceilalti, le vezi si faptele bune si nu mai ajungi sa spui: "ce fapte bune ar putea face un necredincios?". Ai sti singur raspunsul adevarat: poate face multe fapte bune, chiar mai multe decat multi credinciosi doar cu numele.
Multa pace!

Last edited by Tartaruga; 24.08.2012 at 21:09:42.
Reply With Quote