Din testamentul Parintelui Arsenie Papacioc : Moartea nu inseamna moarte… 12/08/2011
D. V.: În ziua de astăzi se spune că e bine să facem pace unii cu alții, să fie înțelegere între confesiuni, înțelegere între religii. Că Dumnezeu primește rugăciunile oamenilor, indiferent de religia în care se află.
Pr. A.: Asta o spun oamenii, că Dumnezeu vrea pace. Vrea pace mai mult decât oricine, dar nu cu dracul! Ce întâlnire are adevărul cu neadevărul? Pentru care motiv, după 1054 de ani, s-au despărțit? Și acuma vor să ne împăcăm?! Mai mult decât ei, vrem noi pace – dar în adevăr! Îi primim cu toată plăcerea.
Eram în preajma hramului. Și a sosit un preot din Paris, probabil cu gândul să slujească a doua zi, că era Sfânta Maria. Era și P.S. Serafim, în casa arhierească. Și a venit acolo, acest părinte, și s-a prezentat când a intrat – că era camera plină cu musafiri, vreo treizeci de persoane distinse din Constanța. Eram la o gustare, că a doua zi era hramul, obiceiul locului. Și ăla s-a prezentat, până a ajuns la mine și la P.S. Serafim. Și:
„Arsenie! Arsenie! Arsenie!…” Făcea teatrul ăsta. Zic: „nu-mi place deloc”. Ce să spună el Apusului din partea părintelui Arsenie? Să vină la răsărit, fără pretenții și smeriți. „Păi, (ei – n.n.) zic că au dreptate”. Dreptate și dracu’ zice că are. Ăsta nu e un argument. În sfârșit, nu mă lăsa deloc.
D. V.: Era catolic?
Pr. A.: Era ortodox, dragă, venea de la Paris, voia să slujească a doua zi la noi, la… a venit un catolic să slujească și nu i-am dat voie. Și i-am spus multe lucruri, și i-am spus și lucrul acesta: „Napoleon a omorât un demnitar. Și i-a spus cineva: «Sire, pe lângă marele păcat pe care l-ați făcut că l-ați omorât, ați făcut și o nedreptate.»” Deci, aia era mai important decât moartea unui om. Și așa este! Nu putem să susținem un adevăr după cum vrem noi. Biserica Ortodoxă n-a făcut nicio greșeală în manifestarea ei mistică, ca să zică acum: „Hai să ne împăcăm!” N-a făcut nicio greșeală. Să vedem de unde au plecat ei, primii, chiar cu cafea, dacă vor. Dar nu vrea! Și acum să punem o întrebare: „dacă vii să ne împăcăm, renunți la filioque? Renunți la primatul papal? Renunți la indulgențe? Renunți la imaculata concepție?” Nu renunți la nimic. Deci, vizibil, vor să pună mâna… Dar ceea ce este important… Dacă ai ochi de văzut, să vezi că îi roade ceva. Îi roade dorința de hegemonie, ori un vierme care nu-i lasă în pace – pentru că nu sunt în adevăr. Pentru că nu putem trece cu vederea. Dumnezeu nu vede toate aceste lucruri? Nu le suportă cu multă plăcere. Adevărul este singurul care odihnește. Dacă nu ești în adevăr, nu ești în Dumnezeu. Și e numai unul adevărul. Eu sunt Adevărul și Viața. Ce putem ciunti din adevăr? Nu ciuntim nimic. E vorba de credință, dragii mei, nu-i vorba de păcate de moarte, capitale și nu mai știu cum. E vorba de cele mai grozave păcate. Pentru că au fost anatemizați. Patriarhii Sinoadelor ecumenice, pe Nestorie l-au anatemizat și anatemizat a rămas. Pur și simplu
nu i-a mai convenit, la 1054, cu acel Umberto, să ne pună anatema pe sfânta masă. Și demonstrativ și îndrăz- neț. Măcar că Roma era primus inter pares la sinoade, primul între egali adică. Dar atâta era, mai mult nu poți. Și în sfârșit, s-au dat de gol catolicii prin mărturisirea papei (Ratzinger – n.n), prin care a fost declarată (Biserica Catolică drept – n.n) singura Biserică. De ce mai rezistăm atâta timp? Mă rog, mă rog! Dar noi cine suntem? Și cu cine vreți să vă împăcați, dacă voi sunteți singurii, singura Biserică? Și suntem obligați să stăm drepți la astfel de afirmații și astfel de dorințe bolnave.
D. V.: Dar ce trebuie să facem?
Pr. A.: Murim! Pentru adevăr, asta facem. Nu se pune problema: apărăm adevărul, orice ar fi. Dacă e moarte, e sfințenie, dacă nu e moarte, e lașitate.
D. V.: Și cum scăpăm de frica de moarte?
Pr. A.: Dragă, viață înseamnă moarte continuă. Uite, a venit, îl înfruntăm. Mă culc liniștit, și ăsta nu e lucru puțin, ca un creștin să doarmă liniștit în privința adevărului. Și noi suntem cei care trebuie să mărturisim adevărul. A anatemizat Biserica lumea de pe stradă?Nu, ci pe cei care au susținut un punct de vedere greșit? Nestorie, și ceilalți, nu-i luăm pe toți. Pentru că cuvântul ăsta (Filioque – n.n.), cu Sfântul Duh, că vine de la Fiul,… s-a discutat în toate sinoadele, și nici unul n-a acceptat. Sfântul Vasile cel Mare a fost foarte activ în răspunsurile astea… Ca și cum Duhul Sfânt ar fi nepotul lui Dumnezeu, știi, că e tata, e fiul, și e și nepotul acuma. E de o ființă Tatăl, cu Fiul, cu Sfântul Duh. În trei chipuri, în trei fețe, în trei persoane. Sigur că lumea care crede într-un Dumnezeu o să întrebe: „cum sunt trei?” Ei, Sfântul Spiridon – care e (prăznuit – n.n.) chiar astăzi – a dovedit (adevărul prin minunea – n.n.) cu cărămida. Acest grozav Spiridon n-a făcut nici un fel de teologie, n-a făcut. Teolog e cine susține adevărul. Ce teologie ceri? Avem teologi: Sfântul Ioan Evanghelistul, Grigorie de Nazianz și Ioan cel Nou (care a teologhisit apărând adevărul în fața celor prigonitorilor musulmani – n.n). Vrei să faci pe teologul? Ce teologie? Adevărul poate să-l apere oricine ar fi creștin.
D. V.: Dar mai sunt astăzi oameni simpli, cum a fost Sfântul Spiridon? Înainte de a deveni episcop, el avea grijă de oi, de animale. Mai sunt oameni simpli astăzi, care au curăția credinței lui?
Pr. A.: Păi, fără discuție. E liber fiecare să apere adevărul. Teologia rânduiește lucrurile, dar nu e singura care are cuvânt. Toți Sfinții Părinți, de la Sinoadele Ecumenice… Sfântul Atanasie era mai teologit, și era diacon. Și avea libertatea să apere adevărul chiar dacă nu era arhiereu. Că la sinoade se alegeau, veneau arhierei. Dar adevărul îl poate apăra oricine. Că acolo unde e adevărul, e Biserica. Nu unde e mulțime, unde e gălăgie, unde e „Hai, dom’ne, să ne-mpăcăm!” Repet: „Biserica Ortodoxă n-a făcut nicio greșeală în manifestarea ei mistică, ca să zică: «Să ne-mpăcăm acum, hai! Am greșit și eu, și tu…»”
D. V.: Așa pun mulți problema: au greșit catolicii, am greșit și noi, hai să cădem la pace!”
Pr. A.: Adică, să-mpărțim pomana, știi? Să-mpărțim colacii. Nu-i așa, poziția demnă. Și acuma, i-aș întreba chiar pe ei, să spună ei, teologi și papi și ce sunt: „unde e adevărul?” Dar hai să ne-mpăcăm, nu? La un pahar de bere… sunt foarte siguri că, mai dă un rând, nu?
D. V.: Dar ne acuză că suntem tradiționaliști, că suntem fanatici.
Pr. A.: Este o poziție revoltătoare, chiar. Așa. A început să miroase greu și ei singuri nu mai pot să suporte propriul lor miros. Dragii mei, vreți să fiți fericiți? Muriți pentru adevăr! Pentru că nu se poate chiar așa… Eu, când eram în închisoare, m-a chemat un colonel, cu santinele, cu puști, și mă ducea la el – la Aiud era. Eu eram lângă Aiud, acolo. Și m-a întrebat, să-i spun dacă există Dumnezeu. Și i-am spus: „Domnule colonel, asta e o întrebare de școală primară. Și nu mărturisesc ochii mei și ochii dumneavoastră? Mărturisesc că există! Inima, sentimentele, comparație între valori, între culori, între… Dar dumneavoastră, ce motiv aveți de spuneți că nu există?” Dar pentru asta trebuia un mare curaj, că acolo erai otreapă, nu erai… Zice: „Păi ce, războiul din Rusia, care s-a dat în numele Crucii…” „Ce, în numele crucii? Nebunul ăla de Hitler voia să cucerească lumea! Ce, în numele crucii?” Și el a fost biruit și am spus: „Și de ce nu credeți?” Și mi-a spus așa
– și-a dat seama că era înfrânt: „Și acuma, care e ultimul cuvânt?” „Sunt gata să mor pentru tot ce spun! Dumneavoastră încercați să muriți pentru ce spuneți?” „Luați-l de aici!” – asta a fost ieșirea tiranului: „Luați-l de aici!” Eu am fost bucuros că nu m-a împușcat pe loc, știi? Că asta era situația la Aiud. Asta era una din marile probleme care frământa: nu erai sigur că trăiești până mâine. Mărturiseam prin morse, prin perete, și le spuneam: „Dacă muriți până mâine, e valabilă dezlegarea mea.” Le dădeam dezlegarea prin perete, așa. „Dar
dacă nu muriți și dați de un preot, mărturisiți-vă păcatele, că …” – nu era cu mâna pe cap, nu era… Înțelegeți? Stare de spirit… Vreau să spun, în ce stare de spirit trăiam. Asta era. Așa că moartea era foarte binevenită.
|