View Single Post
  #66  
Vechi 27.08.2012, 00:23:37
myself00 myself00 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 10.03.2012
Locație: Câmpulung muscel
Religia: Ortodox
Mesaje: 650
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru myself00
Implicit

Și acum, la fel. Apără adevărul. Moartea nu înseamnă moarte, dragii mei. Ai trecut de la moarte la viață. Dar cel puțin lucrurile se văd, pentru că ai apărat adevărul. Ce ziceți? Vorbim de conștiința noastră, nu vorbim numaidecât de adevăruri istorice. Dar lumea nu stă de vorbă cu conștiința proprie. Hai să vedem de adevăr. Ce-au hotărât Sfinții Părinți? Ce caută filioque ăsta, când s-a hotărât la două sinoade – în primul și al doilea – (învățătura despre n.n.) Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Cât l-a costat pe Grigorie de Nazianz să apere adevărul? Chiar la moarte a zis: „Mă duc la Treimea mea.”
D. V.: Pe cei care apără învățătura ortodoxă, ceilalți îi acuză că sunt fundamentaliști: „Ești extremist, ești mândru!” Îi pun într-o situație delicată.
Pr. A.: Dragă, asta nu e o mândrie. Dar dacă e o mândrie à la Hristos, e binevenită. Apostolii au apărat adevărul, iar noi suntem mândri că apărăm adevărul. Poți să-mi spui orișicum ai vrea! Dar nu noi ridicăm problema. Ei o ridică. Ce aveți, dom’ne, ce v-a apucat? De la 1054, până acuma? Mai ales noi, românii, avem o dovadă materială de la 1700: ne-au păcălit, să ținem administrativ de ei. Ei, uitați-vă acuma: sunt mai catolici decât… mă rog, catolicii! Greco-catolici…
D. V.: Sunt mai agresivi în manifestări.
Pr. A.: O maică m-a întrebat care drac e mai (rău – n.n)… Toți dracii sunt ai dracului, aia e!
D. V.: Ce să facem cu lipsa de dorință de a cunoaște învățătura Sfinților Părinți? Se practică o Ortodoxie care nu are baze dogmatice. Unii vor să trăiască virtutea, fără să cunoască…
Pr. A.: Asta să îi spuneți patriarhului, nu mie.
I. L.: Adică, și-n facultățile de teologie, la ce se învață acolo…Știți? Asta e problema.
Pr. A.: Eu o să vă spun, după 60 de ani de preoție: sunt și călugăr, sunt și creștin. Sunt și pușcăriaș. Sunt și pustnic. Am dreptul să apăr adevărul. Dar chiar dacă aș fi oaie, cu glas aș apăra adevărul. Zic oaie, pentru că am văzut, când eram mic, o oaie care a dat cu piciorul și s-a culcat. Și n-a fost pentru mine o întrebare s-o întreb pe mama, că am văzut altă oaie că a făcut așa. Zic: „Mămică, de ce a făcut așa?” „Se închină, mamă, se închină!” A, zic eu, dacă oaia aia mă învață pe mine, aia e făcută de Dumnezeu pentru Dumnezeu. Și oricine e creația lui Dumnezeu. E prea frumoasă Ortodoxia să nu fie gratuită! Asta e…
D. V.: Ați spus că sunt călugăr, pușcăriaș,… Dar ce ne facem, că mor bătrânii, care au trecut prin închisori. Mor cei care L-au mărturisit pe Hristos fără frică…
Pr. A.: Pomeniți-i la morți! Ce să facem? Păi, e lucrarea lui Dumnezeu. O zi, cât mai avem de trăit, o săptămână, un an, o mie de ani – să susținem adevărul! Puteți să mâncați orice, să beți orice, dar să fiți în adevăr.
D. V.: Părinte, dar există o ruptură a acestei continuități duhovnic – ucenic, ucenic – ucenic și tot așa. S-a rupt, pur și simplu, linia mărturisitoare. Părintele Cleopa a trecut la Domnul, n-a lăsat un ucenic pe măsură. Ce ne facem? Pentru că generația de azi e în criză. Are nevoie de modele și …
Pr. A.: Întrebarea matale înseamnă că ești ucenicul ăla. Recunoști, zici: „Ce ne facem?” Ceea ce înseamnă că simți răul pe spinare.
I.L.: Cum?
Pr. A: Din momentul în care întrebi lucrul ăsta, îți dai seama că e o neregulă. Pune-te la punct. Răspunsul la astfel de întrebări este ăsta: „întâi să te pui la punct tu”. Tu, care vezi lucrurile astea, stai așa. Și propovăduiește adevărul mai departe. Dar pune-te la punct, că nu te ajută harul lui Dumnezeu dacă mărturisești adevărul și nu crezi în el. (Asta –n.n.) e mai grozav decât ateismul, să-L recunoști pe Dumnezeu și să nu-L asculți. Să-L recunoști (aparent – n.n.) în sinea ta și în realitate să nu-L recunoști.
D. V.: În fapte, nu. E foarte important ce ziceți, pentru că, pe de o parte, sunt unii care țin de valorile morale, dar se îndepărtează de învățătura dogmatică, și alții, în extrema cealaltă, țin de învățătura dogmatică, dar nu trăiesc cum trebuie ortodoxia.
Pr. A.: Se repetă lucrurile. Fiecare ins este obligat să se pună la punct, și dacă a făcut un mare efort, a devenit o mare forță. Și acolo e biserica, la ăla care e pus la punct. Unde eAdevărul, acolo e Biserica. Și dacă un ins o
susține acolo, nu e un singur ins acolo, e Biserica întreagă acolo, în el. Pune-te la punct tu, pentru că ești un microcosmos în care se oglindește un macrocosmos.
D. V.: Care sunt primii pași pentru a se pune cineva la punct? A înțeles cum stau lucrurile, a înțeles care e adevărul. Cum să se pună la punct?
Pr. A.: Își face o cruce ortodoxă în fața lor. „Dom’ne, eu sunt ortodox” – dar să faci cruce! Nu cu toată mâna (ca și catolicii – n.n.). Și chiar crucea în sine. Când s-a făcut această cruce, s-a făcut tot de către Duhul Sfânt (Tatăl, Sfântul Duh – toată înălțimea, Tatăl, Sfântul Duh – toată adâncimea; Fiul – toată lățimea, Sfântul Duh
– invocarea Sfintei Treimi). De aceea și fuge dracul, asta e mărturia cea mai bună că e sfântul adevăr, că fuge dracul de cruce. Nu fuge numai de semn, fuge și de invocarea semnului.
D. V.: Numai că oamenii sunt dezinformați. Li se spune, de exemplu, că părintele Stăniloae a fost ecumenist, când părintele Stăniloae, înainte de a muri, a spus într-un interviu: „Ecumenismul este erezia vremurilor noastre. Eu, unul, îl socotesc produsul masoneriei…” Interviul există, e și pe internet, poate fi ascultat. Dar ecumeniștii zic: „Nu, părintele Stăniloae a fost ecumenist.”
Pr. A.: Păi, dacă vrei să interpretezi că Tatăl nu e Tatăl și Fiul nu e Fiul, Sfântul Duh nu e Sfântul Duh, – ești liber! Însă, răspund: nu putea un Stăniloae să fie ecumenist. Eu am stat de vorbă cu el, și chiar ne întâlneam, și cu el, și cu părintele Cleopa, nu mai vorbesc! Am trăit împreună în pustii.
D. V.: Și de Părintele Cleopa se zice că a fost ecumenist. E chiar un articol pe tema asta – Părintele Cleopa, model de ecumenism.
Pr. A.: Dragă, dacă se hotărăște așa, și Sfântul Nicolae este ecumenist.
I.L.: Părintele Stăniloae a spus că „ecumenismul e produsul masoneriei. Și a avut dreptate Părintele Iustin Po- povici, când a spus că e pan-erezia vremurilor noastre”. Și unii au spus că i s-a luat un interviu forțat (interviul Părintelui Stăniloae este înregistrat). Că, domne’, i-au luat un interviu forțat și l-au obligat să zică treaba aceasta. Și nu este ceea ce credea Părintele Stăniloae. Asta este problema.
Pr. A.: Nu putea (fi ecumenist – n.n.)! Era un mare trăitor. Eu nu vă pot spune niște lucruri și slăbiciuni ale părintelui Stăniloae… Dar nu denatura adevărul. Am fost într-un proces, cu Rugul Aprins, în sfârșit; pe mine m-a condamnat la 40 de ani; Părintele Stăniloae – șase ani, cinci ani. Voiculescu, Mironescu, ăștia toți, câte cinci-șase ani. Mie atunci mi-a dat 40 de ani. M-a mișcat într-o formă veselă, când am auzit, dar m-a costat, acolo te trata ca pe un pușcăriaș, ca pe o fiară mare. 40 de ani! Și chiar s-a întâmplat, la Jilava, când mă dezbrăca și mă tundea acolo, m-a întrebat un căpitan, care comanda operația asta: „Ce ai făcut, mă?” Eu, de colo, zic: „N-am făcut nimic, mă!” zice: „Mă, dacă nu făceai nimic, îți dădea 10-15 ani! Nu-ți dădea 40!” Și s-a dat de gol, știți? Și el singur vedea, el conducea, cum ar zice, mascarada asta. Am spus, în cameră acolo era și (părintele – n.n) Stăniloae, și Voiculescu, și Mironescu, și (părintele – n.n) Benedict (Ghiuș)…
D. V.: Oamenii se tem că, dacă apără Ortodoxia, au necazuri: sunt dați afară de la serviciu, sunt văzuți ca niște ciudați – le e frică că pierd, pur și simplu, locul pe care-l au. Ce să facă oamenii? Cum să biruie această teamă?

Last edited by myself00; 27.08.2012 at 00:26:34.
Reply With Quote