I. L.: O întrebare, Sfinția voastră, în legătură cu cartea Singur Ortodoxia. Au spus unii că v-au fost luate interviurile forțat.. Un mic cuvânt despre acest lucru.
Pr. A.: Dragă, în momentul în care am semnat, înseamnă că am știut ce am spus. Că au spus că n-ar început și sfârșit – dar are conținut. Ia uite! Să judecăm de formă lucrurile, nu fondul lucrurilor?… Și cine zice lucrul ăsta? Cine e împotrivă și cine vrea să-și piardă scaunul. Știi? Nu e… Așa e pe toate părțile. Și lasă-te în voia lui Dumnezeu. Pentru că, vă repet: bucuria că aperi adevărul n-o cunoașteți, cât de grozav e de odihnitoare și cât e de… Și ai un nume, o identitate, nu mergi pe inerție. Cum am fost ieri, mergem și astăzi. Aoleu, să nu mă lovești… Știți cum e? Se poate întâmpla să nu pățești lucru mare. Dar pe un iepure îl gonea ogarul, îl urmărea vânătorul, și s-a băgat în mărăcini și stătea liniștit acolo, ferit. Dar o furnică nu-l lăsa deloc. El nu putea să se miște, dar ea îl tot pișca: „pișcă-mă, nemernico, că numai tu lipseai acum…” În felul acesta, știi, câte o furnică din asta te deranjează. Asigurați-vă viața voi întâi! Lasă furnica, te zgândărește acolo, dar nu mori! Iar dacă mori, e fericirea ta, ai trecut de la moarte la viață ca un mărturisitor, nu ca un puturos sau ca un laș. Pentru că, vă spun: ați văzut ce a pățit ăla care a renunțat la cei 40 de mucenici? S-a topit! „Căldură ai vrut, căldură îți dau!” Nu ne jucăm cu asta. Pentru adevăr, în esență, trebuie să știi să mori. Nu contează deloc că .Mai știi momentul istoric când Dumnezeu îți dă ție, într-o formă vizibilă, câștig de cauză? Dar e foarte mult la Împărăția Cerurilor (să duci lupta – până la biruință – n.n.), te lasă pe tine, dar te ajută nevăzut. Puterile astea ascunse de noi nu se cunosc de oameni, nici de noi înșine, dar vă repet, iar vă repet: bucuria
aceasta e atât de însemnată, de odihnitoare, de cerească, de veșnică… Dragii mei, e puțin lucru? Mori pentru adevăr. Nu e un adevăr susținut de doi, îl susține Biserica întreagă, Ortodoxia, chiar numele ei. De ce s-a dat așa? Ortodoxia? Dreapta credință! Dar îi roade ceva (pe heterodocși – n.n.)… gânduri de cucerire. Dacă a venit papa la noi, în România, n-a venit să vadă că bisericile sunt pline, și că e credință și e credință, și că e un popor trăitor. A făcut demonstrativ o Liturghie, să vadă. Lasă, că au greșit pe toate fețele lucrurilor… pentru că e obișnuit, românul nostru e un fel de sancta simplicitas, știți? Sunt oameni simpli, dar ia uite cum se-nchină. Ia uite, aia n-o face” „Ia uite, aia n-o face!” „La cununie; vă declar soț și soție.” Și-atâta tot!
D. V.: Legat de rugăciune… Sunt unii care zic: „hai să practicăm rugăciunea lui Iisus, și așa, prin rugăciunea lui Iisus ne vom înfrăți: ortodocșii cu catolicii cu protestanții, că ne unește mistica, ne unește trăirea lui Dumnezeu”. Poate să-i unească rugăciunea lui Iisus pe ortodocși și pe catolici?
Pr. A.: „Nu te supăra…”, nu poți să stai, să te rogi, ei se roagă în limba lor… Ei se roagă demonstrativ… Ne rugăm să ne ajute Dumnezeu să răscolim cerul? Să-L punem în situația, cum se zice: „Doamne, scoală-te și nu mă lăsa! Nu dormi, Doamne!”
|