View Single Post
  #6  
Vechi 27.08.2012, 17:25:11
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Mariana Gligor – o continuatoare a meșteșugului popular din Țara Moților

Femeia dezvăluie ceea ce poate mulți dintre noi nu știm – firul galben țesut în costumul popular era simbolul aurului Apusenilor, iar costumele cu acest fir erau purtate mai ales de nevestele de mineri care aveau mai mulți bani.

Originară din comuna Vidra, de la interferența comunelor Poiana Vadului și Avram Iancu, Mariana Gligor s-a născut în 1947 și și-a petrecut primii ani din viață la bunica sa din partea mamei, la Poiana Vadului.
“De la mama am învățat să țes și să cos; tata era meșter în lemn și cu el mergeam la târguri cu donițe, cupe și cu ce țeseam acasă”, ne spune artista. Din familie s-a născut pasiunea ei pentru cusutul pe pânză și dragostea pentru țesutul la război. „Am învățat să țes și să cos și de la păstorițele de la Muntele Mare, la izvoarele Someșului Rece; la Vidra am învățat să cos în cruci. De știut, știu să cos și buciumănește”, ne povestește cu mândrie Mariana Gligor despre secretele meșteșugului popular deprins de ea.

“M-am măritat în ‘69, la hotar cu orașul Câmpeni, în zona Ponorelului, unde se mai păstra tradiția cu îmbrăcatul costumului național la nunți și la sărbători; de la soacra mea, am primit o furcă de tors”, își amintește femeia.

Înainte de a țese, ea torcea lână, torsul fiind un alt obicei știut de Mariana. Încă de când era mică a țesut pănură și stofă din lână de oaie din care apoi a confecționat prosoape, cearceafuri, tindeie pentru împodobirea caselor, desagi pentru transportul alimentelor și diferite straițe.
„Cele mai multe obiceiuri le-am prins la șezătorile din timpul iernii și la clăci, la tors cu femeile”, ne spune ea. Împreună cu părinții cultiva in și țesea apoi iile, cunoscutele cămăși populare cusute cu flori peste cot și la mânecă, precum și poalele albe purtate în zilele de sărbătoare de moți.
A confecționat frumoase costume populare pe care și astăzi le păstrează cu sfințenie. „După ce încheiam cămașa si poalele, coseam cu mâna florile la mâneci, flori roșii pentru femei tinere și flori negre pentru femei mai în vârstă”, își amintește Mariana Gligor. Pentru costumul popular, țesea zădii, renumite piese de port popular, din lână neagră și roșie. Cosea apoi un fir galben, simbol al aurului Apusenilor.

Lâna pentru aceste zădii era vopsită cu ajutorul unor plante de bătrânii satului pentru a avea culori cât mai naturale. „Cele mai frumoase costume erau cele cu zădii zlătnești, adică cu un fir de aur, pe care le purtau nevestele de mineri, că ele aveau mai mulți bani”, ne povestește ea.
Artizana țesea și stofa pentru brâul tricolor tradițional și pentru „învârtitorile” cu care moții își înfășurau picioarele. A învățat și arta confecționării opincilor moțești, lucrând aceste obiecte cu mare drag și în prezent.

”Din 1995 am început să merg cu străicuțe pe care le făceam din stofă de lâna de oaie, țesută la război la Muntele Găina”’, ne spune femeia. În 1996, a câștigat Premiul de autenticitate, la un concurs de produse de artizanat, cu un costum popular cu zădii zlătnești pe fond dacic, învățat din copilărie. Peste trei ani, a mai câștigat un trofeu, la festivalul “Inimi fierbinți” la Abrud, cu un alt costum popular, cu o zadie roșie, faină în spate și una specifică Bistrei, cu flori cusute pe pluș, în față. A participat cu operele ei la numeroase expoziții și târguri, în țară și în străinătate, în țări ca Israel, Belgia, Canada, Germania, Franța și a reușit să impresioneze oamenii prin măiestria mâinilor ei.

Anul acesta a urcat pe Muntele Găina la sărbătoare și a expus costume naționale țesute în război, cămăși cusute cu dantele în ac și acrel, străicuțe de diferite modele, păpuși confecționate și îmbrăcate de mâna ei și coșulețe din diferite țesături.

Pentru că iubește mult ceea ce face, ea transmite arta meșteșugului mai departe ca să nu se piardă. Le-a învățat pe nora și pe nepoata ei, Maria Denisa, lucrul cu războiul, țesutul, cusutul, precum și alte obiceiuri știute de ea: strigăturile de la petreceri, jocuri și multe cântece din Munții Apuseni.

Cele mai plăcute amintiri din anii copilăriei și tinereții ei sunt cele legate de strânsul fânului, arat, semănat, culesul, prelucrarea sau țesutul inului și a cânepii.

Mariana Gligor consideră această pasiune pentru meșteșugul popular ca fiind un talent de la Dumnezeu. Ea este recunoscută pentru autenticitatea creațiilor sale, fiind un mesager de seamă al artei populare moțești.
http://ziaruldeapuseni.ro/mariana-gl...ilor_6307.html
Attached Images
File Type: jpg timthumb.php.jpg (71,3 KB, 5 views)
File Type: jpg 11.jpg (62,6 KB, 3 views)
File Type: jpg 09.jpg (24,3 KB, 4 views)
File Type: jpg 12.jpg (37,4 KB, 3 views)
File Type: jpg sannicolauFatam.jpg (24,5 KB, 5 views)
Reply With Quote