View Single Post
  #59  
Vechi 28.08.2012, 19:33:12
Decebal Decebal is offline
Banned
 
Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.651
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Niciodata Domnul Iisus nu a invatat despre natura Sa mai mult decat faptul ca era Fiul lui Dumnezeu si ca facea voia Tatalui pentru ca venea de la El si ca prin El pacatele omenirii vor fi iertate. Multe invataturi au aparut in plus fata de ce spunea Domnul si aceste invataturi suplimentare formulate ca si dogme au divizat crestinatatea. Duhul Sfant insa a fost trimis pentru a aminti cele spuse de Domnul, deci acele adevaruri putine dar esentiale cu care s-au mantuit primii crestini: iubirea de aproapele si prin acesta de Dumnezeu...
Da, asta este viziunea celor care trăiesc cu iluzia că toți trebuie să fie la fel de simpli la minte, că toți trebuie să trăim într-un kibbuț mental, ideatic în care toți să fim la același nivel și nu carecumva unul să iasă din front că imediat intervin autoritățile inchizitoriale tartarugice. Dezvoltarea pe care a avut-o Patristica și în general toată teologia creștină de după biserica primară este absolut naturală și mai mult este absolut necesară pentru că și mințile mai strălucite și filozofii mai iscusiți au nevoie și au avut de prezentarea teologiei creștine într-un limbaj mult mai elaborat decât limbajul scrierilor biblie; ba mai mult chiar teologii creștini au simțit necesitatea dezvoltării discursului teologic pe baza dezvoltărilor din domeniul filozofic în general. Toată problema este că unii își închpuie că dacă ei nu sunt la nivelul unui Plotin, sau Kant, sau al altora, toți trebuie să rămânem la nivelul lor și nu carecumva creștinii să exploreze și să se inițieze în limbajul dezvoltat de unii filozofi. Iar acele învățături care fi, chipurile, în plus sunt absolut necesare pentru dezvoltarea unor sisteme care să poată să concureze discursurile elaborate ale diferitelor sisteme filozofice, sisteme care, atâta timp cât nu li se oferă replică pe limba lor, au tendința de a acuza creștinismul de simplitate, prostie, ignoranță și așa mai departe.

Ba mai mult divizările din interiorul creștinătății erau oarecum inevitabile, chiar apostolii ne anunță cu privire la aceste lucruri. Divizările însă s-au făcut în sânul creștinătății nu atât de la folosirea unor noi termeni, neaflați în Bblie, ci de la duhul interpreților și al interpretărilor lor în folosirea acelui limbaj care nu este neapărat de sorginte biblică. Altfel spus Arie nu era arian pentru că se folosea de un anumit limbaj filozofic, ci pentru că el era arian folosea limbajul filozofic / teologic într-o manieră eretică. Divizarea este deci o despărțire de inspirația Duhului lui Dumnezeu, această despărțire, această neascultare ducând mai apoi la o divizare dogmatică din ce în ce mai pronunțată.
Reply With Quote