View Single Post
Vechi 28.08.2012, 23:31:27
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
E o ramasita din trecut. Si pe de alta parte ne reaminteste ca suntem credinciosi ,adica ne reaminteste importanta Botezului .
Uite ,ca sa devina mai viu ,eu iti spun ce simt atunci. Ma mir atunci ,ca sunt numit credijncios ,ca nici macar chemat nu a-si merita.Si asta imi da putere sa inteleg ca nu prin neputinta mea,ci prin harul lui Dumnezeu ma aflu acolo cu capu sus, desi mi-ar fi rusine si in tinda Bisericii sa stau. Ma simt cetatean al Bisericii prin harul lui Hristos ,iar nu prin inaltimea mea
Bine, dar catehumeni mai exista, dar nu in bisericile noastre. Sunt oameni prin partile lumii care se pregatesc sa fie ortodocsi. Daca tot ai facut o marturisire, o sa marturisesc si eu ca atunci cand aud aceasta ectenie, il pomenesc in gand pe un prieten de-al meu strain, interesat intr-un anumit grad de ortodoxie.

Dar iata ce scrie pe site-ul pe care l-am citat:
Ectenia catehumenilor este expresia caracterului misionar al Bisericii
În zilele noastre mulți liturgiști au pus problema scoaterii ecteniei catehumenilor din Sfânta Liturghie argumentând prin aceea că catehumenatul a dispărut încă din secolul al VI-lea și ca urmare această ectenie se adresează unei „categorii inexistente de asistenți”. Liturghierul prevede de altfel posibilitatea de a o lăsa afară „la nevoie” și în practică acest lucru se întâmplă des.
Și totuși catehumenii nu mai sunt „o categorie inexistentă de asistenți”. Se întâmplă azi ca oameni maturi să-și asume calitatea de catehumeni în vederea botezului. Chiar mai mult, după căderea comunismului, în unele Biserici Ortodoxe (Sârba, Rusa etc) a început organizarea catehumenatului pentru cei nebotezați în perioada de ateism și care doresc să devină creștini ortodocși. În aceste condiții ectenia catehumenilor devine foarte actuală.
Mai mult decât atât, după cum sublinia Părintele Alexander Schmemannn, trebuie să înțelegem ca tradiția liturgică păstrează plinătatea ideii și învățăturii despre lume. Adaptând rânduielile de cult mentalității omului contemporan riscăm să pierdem elemente importante ale tradiției liturgice. De aceea obiceiurile și tradițiile liturgice trebuie evaluate nu raportat la contemporaneitate ci în funcție de măsura în care exprimă prin sine ceva veșnic și esențial. Privită din acest punct de vedere ectenia catehumenilor este expresia liturgică a chemării de bază a Bisericii și anume Biserica îndreptată spre lume cu scopul de a o întoarce la Hristos, este expresia caracterului misionar al Bisericii.
Lumea în care trăim este departe de a fi creștină. Creștinii sunt o minoritate. Mai sunt atâtea zeci de milioane de oameni care nu l-au cunoscut pe Hristos. Ectenia catehumenilor este o rugăciune pentru aceștia și, în același timp, o aducere aminte a misiunii pe care ne-a încredințat-o Hristos: „Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățacirc;ndu-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului” (Matei 28, 19-20).
De aceea este important ca ectenia catehumenilor să fie menținută în cadrul Sfintei Liturghii, putându-se renunța eventual la îndemnul final adresat catehumenilor pentru a părăsi biserica.

O sa mai caut insa informatii despre acest lucru. Daca aveti voi, va rog sa le postati.