Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Pentru Mihnea: din cate inteleg din postarea dvs. faceti distinctie intre a cunoaste o dogma si a o intelege.
|
Practic, nimeni nu poate înțelege pe deplin o dogmă. La ea se cere aderență nu numai cu mintea, ci și cu inima. Cine spune că a înțeles pe deplin o dogmă, e nebun. Sau cine știe ce caz rarissim de iluminare. Statistic, probabil că e nebun. Desigur, când spun că oamenii nu pot înțelege dogmele, mă refer la viața aceasta.
Când eram copil și mă minunam cât de întins poate fi pământul, oamenii mari, părinții și profesorii mei, mi-au spus un lucru de neînțeles: că pământul este rotund. Era ceva absurd: cum să fie rotund, când eu văd că e întins. Și oamenii de la Polul Sud ce fac, stau cu capul în jos ? Dar am crezut acel lucru, în baza autorității părinților și profesorilor mei. M-am împăcat cu ideea că e ceva ce nu pricep la timpul prezent, dar voi pricepe în viitor.
Citat:
Ca atare, un om care nu cunoaste toate dogmele se poate mantui in BC?
|
De mântuit, se mântuiesc toți catolicii care mor în stare de grație sfințitoare. De aici putem face următorul silogism:
Majora: copiii care mor botezați se mântuiesc.
Minora: copiii nu cunosc toate dogmele.
Concluzia: cunoașterea dogmelor nu este necesară mântuirii.
Pe de altă parte, trebuie să operăm o distincție între "a nu cunoaște o dogmă" și "a rejecta o dogmă". Rejecția obstinată chiar și a unei singure dogme înseamnă erezie. Dar ereticul încetează de a mai fi catolic, chiar dacă nu există o declarație formală din partea episcopului său ori a Sfintei Inchiziții. Prin urmare, rejectarea obstinată a unei dogme este incompatibilă cu mântuirea.
Dacă eu nu cunosc că pământul este rotund, s-ar putea totuși să trec clasa. Mai cu chiu, cu vai, dar o voi trece. "Cum, Dragomir, tu nu știai că pământul este rotund ?" "Nu am citit, doamnă, că e la lecturi facultative. Am crezut că e pentru anii mai mari. Vă rog să mă iertați, că sunt mic !". A se compara cu răspunsul: "Am citit bine în porcăria dv de manual. Idioțenie mai mare decât aceea că pământul e rotund nu am auzit ! Fac ceva pe geografia ta, cucoană, și pe voi toți !".
Vedeți ? În ultimul caz, este foarte îndoielnic că am să trec clasa.
Citat:
Si ce sens are sau ce bine primeste un om din faptul de a cunoaste o dogma fara sa o inteleaga?
|
Dumnezeu ne cheamă la cunoașterea adevărului și tot El ne ajută. "Făcutu-ne-ai cercetători, Doamne !" Prin urmare, cunoașterea este un bine intrinsec. Dar e mai mult decât atât: dogma este fundamentul moralei. Pentru oameni a revelat Dumnezeu dogmele, că El le știa. Pentru oameni, ca să le fie lor bine, în viața aceasta și în viața de veci.
Luați Dogma Păcatului Ancestral și Botezul nu mai e necesar. De ce mi-aș mai boteza copiii, dacă maica lor i-a născut în stare de curăție ? Luați Dogma Omniprezenței lui Dumnezeu, și eu voi considera că mă pot ascunde de El. Luați dogma cum că Sf Fecioară este Maica lui Dumnezeu (Theotokos, Deipara) și ea devine o femeie oarecare, cu aceeași abilitate de a mă ajuta în rugăciune pe care o are mătușă-mea: de ce aș mai cere protecția ei ?
Ș.a.m.d. Dogmele sunt cărămizile adevărului, dumnezeiește așezate.