View Single Post
Vechi 29.08.2012, 22:13:17
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Care este semnificatia verighetei ( raspunsuri oferite de Parintele Dan Damashin )

Părinte, care este semnificația verighetei?

Verighetele sunt inelele binecuvântate prin atingerea de Sfânta Evanghelie, în semnul Sfintei Cruci, în timpul Logodnei, slujbă încorporată în ritualul cununiei religioase, premergătoare Tainei Cununiei. Ele reprezintă semnul văzut al legământului sfânt încheiat în prezența harică a Domnului Iisus Hristos, având la bază dragostea, credința, înțelegerea și respectul logodnicilor, legământ ce-i arvunește pe viitorii miri pentru împărăția lui Dumnezeu, pentru viața veșnică.

Ce ne puteți spune despre noile modele, cât mai împodobite, mai inscripționate...? Se poate ca prin aceste alegeri să se piardă din adevăratul sens al acestui inel binecuvântat?

Pentru că verigheta sau inelul de logodnă devine și semnul distinctiv al persoanelor căsătorite pentru tot restul vieții, se cuvine ca să fie alcătuită dintr-un metal inoxidabil (poate fi și un metal prețios). Forma specifică este cea circulară, la fel ca și iubirea celor doi, neîntreruptă, nesfârșită.

Deoarece un creștin nu se evidențiază cu podoabe exterioare, ci doar cu faptele sufletești, se recomandă ca dimensiunile și greutatea verighetei să fie alese în duhul smereniei, fără a atrage atenția, invidia sau chiar admirația celor din jur.

Întrebat de o creștină ce părere am despre darul oferit de viitorul soț (de o valoare impresionantă), i-am răspuns că unii oameni, atunci când nu mai au foarte multe de oferit, se mulțumesc doar cu darurile. Din păcate…

Goana după verighete unicat, spre admirația cunoscuților, etalarea în cadrul ceremoniilor cât mai fastuoase, de cele mai multe ori - și o spun cu tristețe - după ani mulți de concubinaj, schimbă mult semnificația adevărată a acestui inel.

Cum sfătuiți pe cineva care vă cere părerea despre cum să-și "făurească" verigheta?

Atunci când am fost întrebat despre calitățile și importanța verighetei le-am vorbit celor interesați despre frumusețea și curăția bunicilor noștri, care se mulțumeau cu un inel caracterizat de simplitate, din argint, în cel mai fericit caz, căruia îi simțeau binecuvântarea tot restul vieții.

Vă exprimați mai sus în legătură cu verigheta în termen de "inel de logodnă"; nu sunt două inele, cum vedem că poartă tinerele din zilele noastre?

Pentru tinerii creștini, inelul de logodnă trebuie să fie verigheta, așezată pe deget de preot și naș, în fața lui Hristos, în biserică, în duh de rugăciune.

(Răspunsuri oferite de părintele Dan Damaschin, preot misionar la Spitalul Clinic Obstetrică-Ginecologie "Cuza-Vodă", Iași)