continuare
Deci a plecat omul īngāndurat. Dar de la manastirea aceea pāna la satul lui, trebuia sa treaca printr-un tārg. Si femeia lui, cānd a plecat el de acasa, i-a spus asa:
- Mai omule, din cauza ta, ca tu nu manānci nici carne, nici oua, nici brānza, si noi ne-am uscat. (Ca asa se īntāmpla īn casa. Cānd nu manānca unul de dulce, nu manānca nici ceilalti; iar cānd īn casa tin toti si numai unul manānca de dulce, nu se prinde de el, de parca ar mānca iasca). Tu daca ai sa treci prin tārg, te rugam adu-ne o bucata de carne sa facem putina zeama, macar acum, ca n-am māncat de sapte ani si am uitat de gustul ei.
Caci din cauza lui ca postea de atātia ani, se uscasera si mama-sa si femeia; māncau ele, dar vai de ele cum era māncarea aceea.
De aceea, trecānd el prin tārg, si-a adus aminte si s-a dus la un macelar. Dar era spre seara si se vānduse toata carnea si nu mai era pe taraba acolo decāt un cap de oaie, zvāntat bine. Deci a īmpa-chetat capul cel de oaie zvāntat bine, a platit, l-a pus īn traista si a apucat-o pe o ulita a tārgului care urca la deal. Mergānd la deal, ce s-a īntāmplat? A īnceput sa curga din traista sānge mult, fierbinte, pe drum. Si oamenii, cānd au vazut, au zis:
- Stai, omule! Ce ai īn traista? Ai taiat un porc? Ce-i, ca uite, īn urma ta curge dāra de sānge?!
Iar el a zis:
- Da' de unde! Am cumparat un cap de oaie si acela n-avea sānge! De unde sa fie?
Si cānd s-au uitat oamenii īn traista lui, ce cre-deti ca era? Capul tatalui sau, proaspat taiat, atunci. Iata ca judecata lui Dumnezeu l-a ajuns! Cānd l-au vazut oamenii, au chemat politia: "Oameni buni, veniti ca un om a taiat capul altuia si-l duce īn traista!"
S-a adunat lumea de mirare mare:
- Mai ucigasule, dupa ce l-ai taiat, īl mai si duci pe drumul mare? Cum ai avut tu curajul asta?
Dar el, cānd a vazut ca judecata lui Dumnezeu l-a descoperit, a zis:
- Stati, oameni buni, ca va spun adevarul! Cu adevarat sunt ucigas! Cu adevarat m-a ajuns judecata lui Dumnezeu, dar nu l-am taiat acum.
Si mai adunāndu-se cātiva oameni, l-au cunoscut si au zis:
- Asta-i tatal sau!
- Asa este, dar nu l-am taiat acum, sunt opt ani de atunci.
- Ei, tu crezi ca poti minti lumea? Dar capul este taiat acum, numai ca nu vorbeste!
Atunci el a fost nevoit sa spuna adevarul si s-au dus cu totii la locul unde l-a taiat. Si cānd au sapat, l-au gasit pe tatal sau īngropat si putred, dar fara cap. Capul īl pusese īngerul īn traista la el si a facut din capul cel de oaie, capul tatalui sau. Si atunci s-au īncredintat toti ca l-a ajuns judecata lui Dumnezeu.
Si era atunci pedeapsa dupa lege, cap pentru cap, si i-au spus:
- Baiete, pregateste-te sa pui capul tau pentru capul tatalui tau!
Dar duhovnicul a spus:
- Dati-mi voie sa-l spovedesc si sa-i citesc o dezlegare!
Iar el, cānd a vazut pe duhovnic lānga dānsul, a cazut cu lacrimi si a īnceput a plānge cu toata puterea si a zis:
- Parinte, nu ma lasa!
Dar duhovnicul i-a zis:
- Fiule, nu te teme! Ti-am spus ca daca ai sa patesti un necaz mare īn drumul acesta, are sa te ierte Dumnezeu! Deci ai sa ai bucurie mare, ca īti rasplateste pentru pacatul tau īn lumea aceasta.
Si l-a spovedit preotul īn fata tuturor si l-a īmpartasit cu Preacuratele Taine si a zis celor ce tineau sabia:
- Īmpliniti porunca voastra, ca eu mi-am facut partea mea fata de acest suflet!
Si cānd a fulgerat sabia, a cazut capul lui īntr-o parte, chiar īn locul unde omorāse pe tatal sau. Iar cānd a cazut capul pe brazda, un porumbel alb a zburat de pe umarul lui si s-a ridicat la cer.
Si asa acest tānar, dupa atātia ani de pocainta, pāna nu a platit cu sāngele sau, sāngele tatalui sau, nu a fost iertat.
*
Vedeti, fratilor, pentru o ucidere cāta pocainta, cāte lacrimi, cāte metanii, cāta durere, cāta īntristare si tot nu a fost iertat, pāna n-a dat capul sau pentru tatal sau!
Parintele Cleopa
|