Citat:
În prealabil postat de catalin2
Tia-m dat invatatura de credinta, dar e evident ca te intereseaza diferentele intre culte, de aceea ti-am dat ce te intereseaza de fapt. Dar tu nu le vezi pentru ca ele contrazic ce vrei tu sa demonstrezi, ca nu conteaza dogmele si nu exista diferente intre culte in privinta asta. Ce se intampla daca este doar triaire fara invatatura de credinta poti vedea in ce spune Manole pe topicul sau, care crede ca are revelatii. Daca noi nu am avea invatatura de credinta ar trebui sa ne luam dupa ce spuneel, sau altii si tot asa.
Daca vrei o dezoltare a invataturilor de credinta care difera fata de alte culte, uite de exemplu marturisirea Sf. Petru Movila (considerata invatatura de credinta) despre Filioque: http://www.ortodoxie-catolicism.ro/6...spre-filioque/
Exista si despre Purgatoriu si altele, inclusiv protestante.
|
Draga Catalin, tu nu mi-ai dat invatatura de credinta ci ai indicat niste surse: Crezul, catehismul etc. In catehism de exemplu scrie ca o lauza nu ar avea voie sa intre in biserica 40 zile dupa ce a nascut dar nu scrie daca aceasta este dogma sau nu. Tu zici ca dandu-mi catehismul mi-ai dat raspuns la intrebare ca si cum treaba cu lauza ar fi dogma. Si uite-l pe Decebal cum sare cat colo, sa-i arat cine a zis ca tot Catehismul ar fi dogme. Pai tocmai ca in Catehism nu scrie ce este dogma si ce nu, deci ori iti razi de mine dandu-mi astfel de surse ori tot catehismul contine numai dogme. Daca tu ai fi stiut care sunt dogmele ai fi facut enumerarea ca la catolici, ai fi facut tu lista daca ea nu exista, ca doar nu pot fi cu mult mai multe ca la catolici, mai ales ca spui ca revelatia vine toata de la Domnul transmisa prin apostoli, in timp ce catolicii au mai adaugat. Deci daca ei au putut scrie dogmele in trei postari, ai fi putut si tu in loc sa se scrie atat amar de alte postari care sa nu spuna de fapt nimic concret legat de intrebare. Ceea ce s-a raspuns aici cu exceptia celor ce au enumerat dogmele, s-ar fi potrivit mai bine pe celalat topic al lui Mihnea cu generalitati despre dogme. Acest topic este mult mai concret: care sunt dogmele exact si nicidecum un topic despre generalitati si nici despre referinte bibliografice.
Acum nu zic, si eu am raspuns de multe ori off topic, dar cand mi s-a atras atentia am incercat sa ma conformez pe cat posibil topicului. Daca as fi vrut sa discut generalitati, as fi facut-o pe celalat topic, nu as mai fi infiintat unul.
Multumesc de intelegere.