View Single Post
Vechi 30.08.2012, 23:49:57
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
,,Un episcop pe Stil Vechi din Grecia ne-a scris cât de multă vătămare a fost adusă Bisericii Ortodoxe din Grecia de către ceea ce el numeste „boala corectitudinii”, atunci când oamenii citează canoanele, Părinții sau tipicul pentru a dovedi ca sunt „corecți”, si ca toți ceilalți sunt în eroare. Corectitudinea poate deveni realmente o „boală” atunci când este administrată fără dragoste, fără toleranță si fără conștiința propriilor defecte de percepție. O asemenea „corectitudine” nu poate produce decât schisme continue.Invățătura si viața noastră creștină trebuie sa fie de asa natură încât sa ne permită cunoașterea adevăratului Hristos si recunoasterea falsului Hristos (Antihristul) în momentul când acesta va veni. Nu cunoasterea teoretică sau „corectitudinea” ne vor oferi această înțelepciune. Vladimir Soloviov, în parabola lui despre Antihrist, a avut o viziune extraordinară atunci când nota faptul ca Antihristul va construi pentru ortodocși un muzeu cu toate antichitățile bizantine posibile, numai pentru a fi acceptat.

Deci, tot astfel, simpla „corectitudine” din Ortodoxie fără o inimă creștin iubitoare nu va putea rezista Antihristului; dacă îl vom recunoaște, opunându -i- ne ferm, o vom face mai ales cu inima si mai puțin cu mintea. Trebuie sa ne dezvoltăm în interiorul nostru simțăminte si instincte creștine drepte si sa lăsăm deoparte fascinația „elementelor confortabile” ale modului de viață ortodox, altfel vom fi – asa cum a observat un distins analist al convertiților din ziua de astăzi – ortodocși, dar nu creștini.Adevărata Ortodoxie nu merge “în pas cu vremurile”, pe de altă parte nici face din “strictețe”, “corectitudine” sau “canonicitate” (bune în sine) o scuză pentru vreo fariseică mulțumire de sine, pentru exclusivism si neîncredere.Această autentică moderație ortodoxă nu trebuie confundată cu lâncezeala si indiferența, sau cu vreun fel de compromis între extreme politice.

Duhul “reformei” este așa de popular astăzi încât oricine se formează după duhul acestor vremuri va privi la adevărata moderație ortodoxă ca la un tip de fanatism, dar dacă cineva ar privi mai atent problema având în vedere standardul patristic, va găsi calea împărătească departe de orice fel extremism."

Doamne ajuta!+
E incredibil,dar asta sustin si eu.
Uimit de ce ai scris nici nu am mai comentat primele 2 motive. In primul m-am recunoscut si eu.Al 2 lea e o conceptie care e folositoare pentru a nu mai vedea mereu fariseii in ceilalti .
Dar al 3-lea motiv efectiv m-a uimit.
Adica ori vei fi si tu combatut ,si cei de unde ai preluat citatul,la fel cum am fost si eu,ori am un fel execrabil de a vorbi,si nu intelege lumea de fapt ce vreau sa zic. Si eu consider ca simpla corectitudine ,desi nu e un lucru rau,trebuie insotita si de patosul inimii,pentru a produce cu adevarat efecte,atit in viata proprie cat chiar si in luminarea celorlalti.
Mai pe scurt sustin ,ca tot ceea ce nu zideste , omoara.
Si ca cel mai periculos ucigas e cel care crede ca de fapt construieste.
Reply With Quote