În prealabil postat de iustin10
Nu cred neaparat ca raspunsul meu nu era bun,poate nu s-a inteles bine,poate am scris neglijent,poate si Catalin se repede mereu sa judece dupa rezonanta cuvintelor,neavand rabdare sa vada ce a vrut sa spuna celalalt
Am vrut sa arat doar ca dogma ortodoxa nu e despartita de iubire,si trebuie inteleasa personal,nu recitata,sau pusa undeva deasupra.
Acum despre ceea ce vrei tu sa demonstrezi : dogmele nu neaparat separa,ci noi suntem cei care acceptam separarea . Celui necurat ,toate i se par necurate .Iar cel curat ,poate manca din toate.
Dogma este de la Dumnezeu ,transmisa mai exact prin Duhul,in lungul proces al traditiei
Nu exista nici o dogma de la oameni ,si care sa separe
Singurele dogme de la oameni,sunt unele introduse de protestanti,dar nici macar la ei nu sunt toate dogmele gresite.
Dar in ortodoxie nu exista dogme umane si gresite .Exista doar intelegeri gresite, ale unora,inclusiv ortodocsi
Si exista lucruri greu de purtat,unde majoritatea nu pot duce aceasta povara ,si anume schismele ,conflictele. Din cauza acestora se ajunge la dezbinare .
Ortodocsii zic ca....catolicii spun ca...iar protestantii ii contrazic pe toti
Cel mai vizibil mi s-a parut aceasta la dogma despre har,ce este harul si cum ne este dat.
E un subiect mult prea important ca sa nu ai nici o parere
Deci obligatoriu trebuie sa te situezi de partea uneia din parti :ortodoxul cu invatatura sa despre har si liberatate ,iar protestantul cu predestinarea
Ce mi se pare mie pacat nu este neaparat sa adopti invatatura gresita .Si aceasta e un pacat care poate avea consecinte in deciziile ce le vei lua. Dar mai mare pacat mi se pare de a extinde aceste contraziceri dogmatice la relatia dintre oamenii.
Aici este marea neintelegere umana fata de invatatura lui Dumnezeu
Chiar daca ortodocsii eu consider ca au dogma corecta ,de aici pina la ajunge sa jigneasca,sa respinga,sa dispretuiasca ,in numele religiei iubirii ,pe cei care cred eronat ,mi se pare o atitudine incorecta si vatamatoare . E de ajuns sa spui ce crezi,e de ajuns sa scrii lista cu dogme,e de ajuns sa le explici in mod stralucit celuilalt,e de ajuns sa arati frumusetea lor.Dogmele vor straluci prin frumusetea lor insusi ,iar nu prin cerbicia personala a celui care crede ca dogmele ar pieri fara el
Deci incetati cu aceste mituri.Nu exista nici razboi intre religii ,nici dezbinare intre oameni.Daca as ramine intr-un lift cu un catolic si un protestant,credeti ca nu am avea toti 3 aceiasi solidaritate?
E vorba strict de abordari personale gresite,in care se exagereaza rolul de aparator ,in detrimentul rolului de explicare si predicare,asa cum de fapt l-ai dorit si tu pe acest topic,e drept,pt a iti argumenta ideea
Pina la urma dogma e perfecta ,dar fara iubirea simpla a celuilalt ,pot aparea derapaje
Doar iubind, mori cu el si invii cu el,si accepti idei contrare,si ai puterea si stralucirea de a sustine credinta ta ,chiar si impotriva logicii.Pentru ca ,credinta este mai mare si decat logica,si decat sentimentul ca esti nedreptatit. Dar trebuie dublata de iubire.
|