View Single Post
Vechi 02.09.2012, 18:54:32
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit iata pasajul din Jurnalul fericirii, p. 115

"Religia la liceul Spiru Haret am făcut-o cu preotul paroh al bisericii
Silvestru - cartier burghez de semi-centru al capitalei -, un bărbat falnic, barbă
mare roșcată, proprietar de vie bună, vechi și statornic liberal, iubitor de vin
negru vîrtos și de bucate de soi și mai cu seamă de sarmale. Ochiadele pe care le arunca femeilor, cu destulă discreție dealtfel, păreau a nu rămîne întotdeauna platonice.
M-a simpatizat; eram, din patru, singurul evreu care nu venise cu cerere de
scutire și certificat că urmează religia la rabin. Prin cursul superior (ne-a fost
profesor în toate clasele) îi plăcea să declare: decît să văd ministru al cultelor pe un papistaș de-al lui Maniu, mai bine să-1 văd pe un jidan de-al nostru, băiat de treabă, și rostea numele meu.
Aveam mereu zece, spuneam Tatăl nostru și mă închinam.
L-am iubit și eu tare mult pe părintele Gheorghe Georgescu om simpatic,
oricînd dispus s-o ia pe coarda sfătoșeniei, și bun. O fi fost departe, foarte departe de modelul pastorului protestant ori clericului catolic, o fi săvîrșit și păcate și o fi avut slăbiciuni, dar preotul de mir nițel lumeț nu mi s-a părut niciodată - și nici atunci, în copilărie, cînd suntem îndeobște exigenți și necruțători - un agent al vicleanului.
Preotul de mir în genul părintelui Georgesecu - dealtfel credincios
înflăcărat, isteț de gură, vorbitor ales, gata mereu să ierte și surîdă, fără pic de acreală în sufletul lui lipsit de cotloane tenebroase - reprezintă unul din stilurile posibile (dacă nu și recomandabile) ale ortodoxiei; nu-i un îndreptar, însă nici nu sunt - iac-așa în ciuda moraliștilor și ca să le fac rîcă evaporatelor mirene și prea cucernicilor mireni -, nu sunt pentru nimic în lume voitor să arunc cu piatra în el.
(După cum nici de dragul zeloșilor sectanți nu confund Roma papală cu bîrlogul
Curvei roșii și sinagoga Satanei.) Poate că în șirul lung de minuni prin care
Dumnezeu m-a dus la credință - căci pentru fiecare (oricît de neînsemnat) drumul e plănuit cu o de necrezut amănunțită grijă - e la locul lui și chipul acesta de preot care multora din puriștii de astăzi le pare scandalos. (Cu atît mai mult cu cît, har Domnului, nevoia lor de fanatism și intransigență este amplu satisfăcută de puterile statale laice.)
Ehei, copii dragi, lumea e mai complicată decît credeți voi."
Steinhardt