Citat:
În prealabil postat de AlinB
Ii comunica "ceva adânc și prețios" in plan artistic sau spiritual?
Nu de alta, dar banuiesc ca tot protestant e si acum.
Nu stiu de ce crezi ca are "iz de apostazie".
Si eu stiu o biserica care a fost darmata practic in intregime, desi nu toata o data - daramata si reconstruita pe portiuni, pentru extindere.
Era prea mica pentru necesitatile parohiei si nici loc pentru construit alta in zona nu era.
Nu stiu ce zic despre astfel de situatii canoanele dar mie mi se pare legitim.
|
Icoana unui sfânt protector al comunității, din momentul în care a fost sfințită și omologată ca atare, are același statut liturgic cu moaștele sfântului respectiv. Eu cred că dacă cineva ar arunca moaștele unui sfânt la gunoi, pe motiv că n-are spațiu disponibil sau din alte motive superficiale, toată lumea credinței ar considera gestul un sacrilegiu strigător la cer.
În întâmplarea relatată de mine, nu clădirea are importanță, cât cele două tipuri de atitudine în fața unei icoane. N-am mai intrat în detalii, amintesc doar că preotul a făcut întrecere cu sine în a arăta cât de ignorant și indolent e în materie valori bisericești.
Comunitatea respectivă și-a construit deja biserică. În locul paraclisului provizoriu va fi amenajată o parcare, pentru nevoile enoriașilor deținători de automobile.