View Single Post
Vechi 05.09.2012, 15:40:45
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
In ceea ce te priveste am fost intru totul deacord cu observatia: daca ar fi ca cineva sa creada dupa ce te-a ascultat pe tine, ar face-o din frica si nu de dragul adevarului continut in cuvintele tale. Ceea ce pentru mine evoca motivul pentru care te-ai convertit tu...
Tie ti se pare asa pentru ca tu ai o viziune laxa, modernista asupra crestinismului si iti place acelasi discurs. Nu-ti plac ingradirile, invataturile fixe, ascultarea. Dar ortodoxia tocmai asa este, e conservatoare in privinta asta, dar tocmai asta inseamna libertate de fapt. Invatatura, dogmele, nu se discuta, nu se negociaza, nu e democratie. Sunt revelate, noi ni le insusim. Ele tin de porunca sa iubesti pe Dumnezeu, cum il iubeste cineva daca nu asculta si spune ca Domnul a gresit? Tu ai preluat din ecumenism (adica din protestantismul liberal) axarea doar pe cealalta porunca, mai mica, sa iubesti pe aproapele tau. Dar tu nu poti vedea deocamdata ca aceasta porunca e legata de prima, care e esentiala, nu poate fi doar a doua. La fel, si mie imi place doar discursul care marturiseste dreapta credinta, nu cel ce te atrage pe tine, cel care nu pune pe planul secund asta.
In cartea cu regizorul convertit acesta povesteste ca tocmai de laxitatea asta protestanta a fugit, e a venit la ortodoxie pentru adevar, pentru invatatura ortodoxa, nu pentru ca ii placea cum arata bisericile. A mai scris ca nimeni nu s-a convertit la ortodoxie din cauza ecumenismului, poate foarte putini, toti vin pentru ca aici e adevarul. Si ca protestantismul a devenit mai mult un fel de psihoterapie, eu am mai spus ca e cam la fel ca in grupurile acelea de genul AA. Discursul protestant nu atrage pe nimeni la ortodoxie, din moment ce spune ca toate cultele sunt la fel de ce si-ar parasi cultul? Cultele protestante pun pret pe atragerea exterioara, comunitate, ca omul sa se simta cat mai bine si sa aleaga cultul lor. Cine se coverteste la ortodoxie marturiseste inainte de botez credinta ortodoxa, e primul pas pe care trebuie sa-l faca. Despre asta vorbim noi aici, despre primul pas.
Reply With Quote