Īn prealabil postat de tikaalba
Alo,permiteti,el Costica(ce sta in coasta unora),el,,prostul,, de roman ardelean ,stiti voi cum??Da,domnii mei,prost,prost de bun.Nu stiti,nu aveti de unde sti,candva ,demult ,dupa ce am terminat scoala in satul meu,sat amarat dar cu biserica mare in varful dealului si cu tintirimul imprejur,s-a hotarat desteptul de tata sa ma dea la scoala la oras.A fost o traditie ca sa urmam acelasi liceu.Liceu maghiar avand clase cu predare in limba romana,am fost 26 in clasa(5 romani +restul),profesori maghiari predau si la noi,limba ramana am invatat-o cu profesor maghiar.De nu intelegea cineva ceva se explica in maghiara,daca noi minoritatea indrazneam sa spunem ca n-am inteles ,pai cum altfel n-am fost atenti si cate si mai cate...azi copii mei au trecut prin scoala ,acelasi liceu(deh,sa nu pierdem traditia)bursieri ai statului roman,copii prietenilor nostri sunt si au fost bursieri si ai statului raman si ai altora.Daca o familie maghiara isi inscrie copilul la o scoala maghiara primeste o indemnizatie ca vine de la UDMR,ca vine din partea Ungariei,nu stiu,plus altele multe beneficii.Unul din copii prietenilor nostri este student la medicina in Tg Mures,peste putin timp o sa termine facultatea ,este la sectia maghiara,nu este vorbitor de limba romana(sunt stimulati de aceleasi surse sa ramana sa profeseze in romania),stiut fiind faptul ca in spitalele muresene vin bolnavi din toata tara,multi ,foarte multi din zona Moldovei.Cum se va face dialogul medic-pacient?Fisele de observatie se complecteaza numai in limba romana,ei cei care nu stapanesc limba romana,si nu sunt putini cum vor face?...asta e doar un caz.
|