Citat:
În prealabil postat de Tartaruga
Multumesc draga Pelerin
Studiul nu a ucis pe nimeni, perfect adevarat. Cum se face insa ca pe alte teme sunt atatia doritori sa publice postari lamuritoare cu raspunsul la intrebarea pusa etc etc., in timp ce la aceasta nu se gaseste nimeni cu exceptia catolicilor si a lui Iustin acuzat de protestantism, ci se dau doar trimiteri la studiu si asta in conditiile in care se afirma ca fara dogme nu-i mantuire? Eu raman atunci cu concluzia mea: nu se stie raspunsul 
|
Stii raspunsul foarte bine.
Ceea ce incerci tu sa prezinti ca slabiciune a ortodoxiei este de fapt exact avantajul sau. Ortodoxia nu s-a concentrat pe legalism, pe forma, cum au facut-o alte pseudo-biserici. In momentul in care forma predomina ajungi la fariseism (din parabola cu fariseul si vamesul).
In viziunea mea biserica ortodoxa este cel mai bine descrisa de rugaciunea: "inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi". Avand inima infranta si smerita e destul de greu sa arzi pe cineva pe rug, de exemplu. Sau sa mergi pe teritoriul Rusiei si sa arzi de vii femeile, copiii si batranii dintr-un sat, pe care i-ai adunat in biserica din sat (care era din lemn aproape intotdeauna). Sau sa spanzuri 3-4 copii pe un fel de "brad" din scanduri dupa care sa te pozezi alaturi si sa trimiti poza victorios acasa nevestei tale ca sa vada si ea ce barbat adevarat esti. Si asta doar pe motivul ca tu esti "superior" inclusiv prin credinta ta protestanta.
Puteti ataca oricat vreti biserica lui Hristos, ce va ramane va fi tot biserica lui Hristos (pe care nici portile iadului nu o vor birui) si voi veti ramane in istorie drept ponegritorii acesteia.
Daca acest topic ar fi inceput cu idea simpla "hai sa incercam sa cristalizam si popularizam care sunt cel putin o parte din dogmele bisericii ortodoxe" atunci nu ar fi fost nici o problema. Dar acest topic a inceput cu idea "hai sa le aratam la prostii astia de ortodocsi ca nu-si cunosc dogmele". Hai sa-ti spun un lucru: eu nu cunosc dogmele bisericii ortodoxe. A auzit toata lumea? Eu sunt crestin otodox si nu cunosc dogmele bisericii ortodoxe! Acestea e bine sa le cunosti atunci cand deja ai avansat in har, cunoscand asemenea lucruri cand tu inca alergi dupa placeri toata ziua este foarte periculoasa pentru suflet pentru ca duce inevitabil la mandrie! Si asa uneori ma gandesc ca am avansat mult prea departe in teorie fata de avans zero (0) in practica.
Insasi intentia deschiderii acestui topic a fost murdara dupa parerea mea. Intentia murdara vine doar dintr-un suflet asemenea, "dupa roadele lor ii veti cunoaste". Si atunci mai conteaza dogmele?