continui..in lipsa parintilor care muncesc pana seara tarziu copiii raman singuri daca sunt mai maricei sau cu bunicile care sunt lipsite de autoritate..copilului ii lipseste comunicarea indeosebi cu mama(se stie ca limbajul joaca un rol imp.in structurarea creierului)..copilul raman la desene la tv este lipsit de contactul emotional direct..e lipsit de stimularea prin dialog,lipsit de experienta vorbirii(nu ma intrebati cum povestesc elevii mei in cls aII..ce probleme au in exprimare in organizarea ideilor,cata saracie verbala..despre euro,spiderman si eroii din desene stiu multe lucruri nu stiu sa se bucure de iarba care incolteste,de culorile fascinante ale frunzelor toamna...de atatea alte lucruri pe care ei nu le pot "simti".Au privirea goala cand faci un exercitiu de imaginatie cu ei.La ora de desen desi nu au o anumita tema ei cer idei..asta spune mult!este efectul hipnotic al televizorului au blocaje emotionale.Multi dintre ei nu au nici macar o carte de povesti acasa,de povestit nu le povesteste nimeni,nimeni nu le canta asculta muzica din cutie(casetofon sau calc):manele cel mai adesea.Au casele pline de kitchuri care mai de care mai scumpe dar nu au un raftulet de carti...de Biblie nici vb.sa exploreze prin simturi nu au voie ca strica,murdaresc,zgarie mobila.covorul.Eu am fost socata sa aflu ca nici un elev de-al meu nu picteaza acasa..fiindca murdaresc peretii!!!!E mai convenabil sa stea la tv.
Pe scurt:oameni buni cum sa-l educe parintele sau proful de religie pe unul(prichindel)care:
-se foieste pe scaun dand intr-una din maini sidin picioare(hiperactiv)
-este distras de orice stimul
-nu stie sa comunice(sa-si astepte randul
-nu se poate concentra
-nu stie sa se joace linistit(baietii sunt incruntati si incrancenati mereu)
-vb excesiv
-este agresiv,iritabil,ori introvertit,anxios
-are dificultati in a tine minte ceva
-este plictisit,apatic
-acuza oboseala
Am in clasa copii cu tulburari de atentie,de conduita,de limbaj,lenesi,hiperchinetici.E o nebunie.copiii acestia sunt viitorul nostru.Din 14 copii doar cu 4 lucrez activ ceilalti sunt "opera"lipsei de atentie din partea parintilor.Cu cine sa faci educatie?????Viata de familie nu mai este organizata..climatul familial este cheia succesului.cu iubire si atentie obtinem rezultate.Sf.Ioan Gura de Aur zicea undeva "..observati darul copilului de la natura spre a-l dezvolta,dar si cusurul de la natura ,spre a-l indrepta".Educatie facem cand suntem langa copil nu in Italia,nu in Spania trimitandu-i 100 de papusi/zi.Mai bine una jerpelita si caldura noastra sufleteasca.parintii care nu se ocupa de copii cred ca se osandesc mult.Au asist neputincioasa la moartea spirituala acestor copii,ucisi de nepasarea parintilor lor.Cred ca mamele in special trebuie sa fie aproape de puii lor,ele sunt"candela"cum numea Sf.Ioan...Tot Sf.Ioan vb.despre educarea celor cinci simturi a vorbirii(gura+cauza tuturor relelor),auzul,mirosul,vazul,pipaitul..despre asta a povestit Cozia.Trebuie cultivat sufletul copilului:rugaciune,ducerea la Biserica(asa cum povestea jenica),post(asa cum povesteste soacra mea care a avut 9 copii..evident postea ea posteau si ei ca nu aveau incotro:),citirea Sf.Scripturi,eu mai recoman niste carticele din care citesc elevilor si copiilor mei Limonariul mirenilor(intamplari de folos)si binenteles istorioare duhovnicesti pentru copii..apoi povestile clasice ale copilariei(combinate clasice plus duhovnicesti)ca sa se adape sufletul lor mai bine.si f.important sa aiba tot timpul o ocupatie(dar nu sa ingrijeasca caini si pisici sunt total impotriva acestei responsabilitati):sa munceasca,ajute in gospodarie(sa fie laudat),sa ajute un copil mai slab pregatit(fapte bune)..sa stie de frica..e nevoie si de un pic de asprime..sa se teama fara sa fie nevoie sa facem un obicei din asta.:)Stiti zical:indoaie pomul cat e verde..copilul e un copacel iar parintii gradinarii datori sa curete gradina de buruieni..daca ierburile sakbatice o vor umple vor fi greu de indepartat.Toata lumea dupa forum ma uraste pentru acest sfat.Am mai deschis o data subiectul acesta.Copilul sa stie de rusine,sa aiba teama.eu tot timpul ii intreb pe elevii mei:cine-i seful aici?cine sunteti voi?(raspuns:subalternii:D)V-am plictisit destul cu filozofiile mele..dar e un subiect delicat pe care il iau f.in serios.toate cate am enumerat aici eu ma stradui sa le implinesc,iar lipsurile pe care le constat in educatie(desi nu sunt expertul cu o pregatire exceptionala in domeniu..nu am nici macar ex de definitivat in invatamant)vreau sa ne faca sa ne simtim si mai raspunzatori decat suntem.
|