View Single Post
Vechi 16.10.2007, 17:51:24
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Ce sa facem cu persoanele care se supara repede ?

Nu le mai suparati. Este mare lucru sa te feresti sa faci faptele care stii ca-l supara pe aproapele tau. Si-acum in incheiere sa va povestesc o intamplare cu parintele Selafiil, ca sa vedeti cat de atenti pot fi oamenii lui Dumnezeu in a nu rani cugetul aproapelui. Eram la Noul Neamt si nu mai aveam carti, pentru ca le-am lasat pe unde am fost, si am rugat un prieten din Romania sa-mi aduca niste carti, ca sa am sa citesc la chilie. Au dat zvon pe la edituri si mi-au adus o masina de carti. M-am dus la chilie la Parintele si i-am zis ca am primit multe carti cu Sfintii Parinti din Romania. Parintele nu mai vedea de 23 de ani, dar era atat de insetat de invataturile Sfintilor, la cei 97 de ani ai lui, parca era la inceput.
Si a vrut sa vada el ce fel de carti din Sfintii Parinti am primit, sa puna el mana pe ele, pentru ca nu mai vedea, si sa-i spun despre fiecare ce fel de carte este. A cerut sa fie ridicat la marginea patului, pentru ca nu mai putea sa se intoarca singur in pat, pentru ca era cu totul bolnav si cerea sa fie luat in brate cand se punea la rugaciune sau primea oaspeti.
Acum statea la marginea patului si astepta sa vada ce fel de carti din Sfintii Parinti avem noi. Am tras masina. Dar parintele se opreste si zice: "Mai, da s-o-nserat afara ?" Zic: "Nu, Parinte, inca nu". "Ei-zice Parintele-, hai mai bine sa mai asteptam oleaca sa se-nsereze. Ca daca aducem amu cartile poate sa vada vreun frate si sa se mahneasca, sa zica: uite cate carti au astia !" Atat de atent era Parintele, ca nu cumva, fratele vazand, sa vrea si el din cartile alea si sa se mahneasca. Si-am asteptat sa insereze, ca nu cumva sa atingem cugetul cuiva si sa-l bagam in ispita.
Ce sa mai vorbim despre suparaciosi. Sigur ca trebuie sa ne ferim si sa nu dam nimanui prilej de suparare.
Asta inseamna dragostea. Nu "tot smintitul se sminteste". Sigur ca nu putem sa le intram tuturor in voie, dar pe cat se poate, sa avem aceasta delicatete si atentie.
Asa ca, Dumnezeu sa ne ajute sa vedem viata duhovniceasca in esenta ei si s-o lucram dupa puteri spre bucuria aproapelui nostru si a noastra si spre slava lui Dumnezeu Care a binevoit sa ne descopere noua taina dragostei, taina veacului viitor. Pentru ca veacul viitor este un veac al iubirii neclintite si vesnice. Pentru aceasta ne ostenim, pentru aceasta ne indureram, pentru aceasta suspinam, caci nimic altceva nu merita efortul in afara dragostei.
Reply With Quote