View Single Post
Vechi 09.09.2012, 18:37:47
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Dacă cineva cu un salariu mediu sau mai bun trimite 10 lei, ăla nu se cheamă ajutor, ci doar amăgirea conștiinței că și-a făcut datoria de creștin.
10 lei era alternativa la nimic. Nu spun ca trebuie sa dam doar 10 lei, dar decat sa nu dam deloc (sub diferite pretexte, ca incep copiii scoala si nu putem, ca luna asta am dat o milostenie mai consistenta in alta parte, etc) mai bine incercam sa ne mobilizam cumva. Eu am vazut ca romanii sunt foarte saritori dar nu sunt uniti, nu reusesc intotdeauna sa faca binele decat daca primesc un mesaj mai nominal. Daca o anumita persoana nu poate luna aceasta sa trimita o suma mai mare, sa zicem 100 ron sa nu spuna: imi pare rau dar nu pot, deci nu trimit deloc. Noi nu facem milostenie pentru a ne linisti constiinta, ci cel putin in acest caz, intelegand drama prin care trece aceasta familie si cata nevoie are de ajutor, oricine putea sa fie in locul ei.

Citat:
Dacă altcineva fără venituri sau cu un salariu minim trimite aceeași sumă, acești 10 lei se vor asemăna cu cei doi bani ai văduvei.
Este bine ca fiecare sa dea dupa posibilitati, nu facem caz de acest lucru.

Citat:
Citeam prin Pateric parcă despre drepții Lui Dumnezeu care împărțeau cîștigul în trei părți egale: una pentru Biserică, una pentru săraci și una pentru familie. Cine mai face așa ceva astăzi (mă refer la cei ce au un salariu care să le permită asta)? Astăzi, cînd cu 100 de lei nu mai facem mare lucru, dacă dăm 10 lei unui sărac pe stradă ni se pare că am făcut o adevărată jertfă...
Daca vom ajunge la masura dreptilor din Pateric vom face si noi asemenea, insa a nu ramane indiferent la un apel, la o suferinta a semenului, este un pas. Parintele nostru duhovnic ne invata sa facem milostenie (pe vreme cand noi eram doar studenti, nu aveam un venit) ca sa ne invatam asa si ne spunea ca daca nu dam (de exempu in fiecare luna) ne va veni greu sa facem acest lucru atunci cand vom avea posibilitati.
Reply With Quote