Citat:
Īn prealabil postat de glykys
Imi place, domnule Mihnea, tocmai ati dat, voluntar sau involuntar, o pilda pe acest forum : parafrazand, catolic la catolic nu isi scoate ochii.
Noi, ortodocsii, vrem sa fim toleranti si sa ne purtam frumos cu toate denominatiunile crestine, numai cu ortodocsii nostri nu - sper sa nu se simta careva vizat, era doar un gand al meu citind aceste randuri.
|
Nu denominatiunea mai intai, ci omul, persoana!
A pune apartenenta la o formatiune supraindividuala, oricare ar fi ea, in detrimentul persoanei, inseamna deja ideologie. Inseamna iarasi "isme". (de pilda, esti roman deci esti hot, mincinos, needucat etc. - poti inlocui cu orice)
Ma port frumos cu un ortodox in masura in care imi dau totodata seama ca poate e mai bine sa il ocolesc. Nu eticheta e decisiva, ci omul, persoana. Printre asazisii crestini sunt oameni in locul carora prefer, daca sunt pus in situatie de alegere, sa socializez cu un ateu sau cu un musulman sau orice-ar fi. Alteori insa, depinde de situatie, in ciuda unui comportament indezirabil al ortodoxului, se poate sa il prefer pe el, iar nu pe ateu. Depinde, tine de multi factori, iar eu nu cred in generalizari abuzive. Ca sunt simpliste si false.
Nu eticheta confesionala este decisiva.
Eu nu vreau sa am relatii cu etichete confesionale ci cu oameni, mai intai. Pentru ca sub eticheta de "compot de cirese" e posibil sa se ascunda salam cu soia. S-a intamplat, deja, in istorie.