Wolf, ai folosit niste termeni pe care incerc sa ti`i detaliez putin intr`o viziune ortodoxa:
- lasitate: ai folosit un terment gresit pentru smerenie. Daca intorci obrazul este smerit. De ce fac diferenta asta? Pentru ca un om care este smerit intoarce obrazul cu de la sine putere. El spune cam asa: daca tu nu postesti atunci voi posti eu pentru tine. Daca tu nu te abtii de la rau, atunci am sa ma abtin eu de la acesta. Lasitatea este un termen folosit pentru cei care refuza competitia. Si lasitatea este rea si este un pacat. Smerenia nu este lasitate. Eu am curaj sa fac competitie dar nu fug ci urmez o alta cale, o cale fara pacat.
- mania nu este crestineasca. Este gresit! Mania este crestineasca, este chiar o virtute dupa cum spun Sf Parinti. Insa ea a fost data omului ca si capacitate de a lupta contra raului. Ce este raul? Nu pot pune mana pe el dar sigur nu e omul care iti da o palma. Raul este vrajmasul (adica dracul) care mana persoana respectiva sa`ti dea o palma. Cu mania tu trebuie sa taberi cu curaj si fara lasitate pentru lupta cu vrajmasul. Dar atentie! Nu cu omul. Si cu dracul te lupti spunand adevarul, facand binele, fiind smerit etc.
- dreptatea nu trebuie sa o faca toti ca sa o fac si eu. Eu trebuie sa fac dreptatea incepand cu mine. Cu aproapele. Si continuund cat pto.
- a crede chiar este o lege. Dar trebuie si traita. Cand crezi pai atunci daca iei o palma tu vei vedea imediat ca Dumnezeu a permis asta. De ce? Aici daca vei cauta raspunsul il vei gasi. Multi loviti ai soartei dupa ce s`au intrebat de ce au patit ce au patit au gasit raspunsul odata cu gasirea Lui Dumnezeu.
Raspunsul deci:
Poti intoarce celalalt obraz prin credinta pentru smerenia care terbuie dobandita de noi. Mania insa impotriva vrajmasului trebuie distilata intr`o iubire de dusman care sa aprinda carbuni incinsi pe fruntea acestuia (a dracului si nu a omului). Odata cu infrangerea vrajmasului (vei ramane surprins sa vezi ca dupa o palma primita si un obraz intors cel ce te`a lovit va ramane fara drac si se va terzi!) cel ce te`a lovit va vedea greseala sa si odata cu ea se va realiza insasi dreptatea de care vorbeai.
|