Citat:
În prealabil postat de catalin2
Daca citatele sunt corecte fac parte din bla-bla-urile pe care trebuiau sa le spuna toti din functiile de conducere de la mic la mare. Patriarhul Iustinian a si spus ca va cauta sa nu se mearga pe linia amartiriului din Rusia si Bulgaria, care nu a adus niciun rezultat, decat o prigoana impotriva Bisericii, si va cauta sa spuna ca ei si sa faca asa cum stie.
|
Ești într-o eroare fatală. Ceea ce s-a scris și s-a spus nu era ceva ce trebuia făcut, nu i-a obligat nimeni să facă acele lucruri nici pe patriarhul roșu și nici pe alții. Ceea ce s-a scris acolo și s-a spus este din punct de vedere creștin echivalent cu o trădare de Dumnezeu; eu nu pot cu nici un chip să îmi imaginez că apostolii ar fi făcut sau ar fi putut să facă așa ceva vreodată, să aducă ode unor tirani ai popoarelor și să intre în mod idololatru în jocul cultului personalității. Iar dacă apostolii nu ar fi făcut așa ceva, ba dimpotrivă au mers la martiriu, niște succesori legitimi ai apostolilor deasemenea nu trebuiau să se amestece în așa ceva. Pentru acele lucruri nu există nici o scuză. Nu știu ce a spus patriarhul roșu, că nu va căuta să meargă pe linia martiarajului, dar știu că au existat destui martiri, chiar și pentru Christos, în pușcăriile comuniste. Eu chiar nu pot să înțeleg cum pot ortodocșii aă apere și să încerce să justifice asemenea trădări de Dumnezeu, de neam, de țară, de Biserică, de credință. Eu nu știu dacă singura opțiune era martirajul, dar ceea ce s-a făcut, acea slugărie la comuniști nu era o obligație din partea nimănui care se pretindea creștin ortodox; dovadă că au existat atâția mărturisitori ortodocși, unii chiar cu sfinte moaște izvorâtoare de mir. Prigoană împotriva Bisericii a fost, nu a fost însă așa de mare împotriva bisericii patriarhului roșu, împotriva celor care au căzut la pace cu antichriștii.
Mărturisitorii din pușcării sau chiar și care nu au intrat în pușcării dar au avut foarte mult de suferit, știuți și neștiuți, sunt cei care au salvat onoarea Bisericii Ortodoxe, onoare care a fost călcată în picioare de patriarhul roșu și de alții asemenea lui. Acei mărturisitori, acei prigoniți, care au fost batjocoriți în fel și chip și care au dat moarte sau mărturie de martir, aceia sunt adevărata biserică ortodoxă, și nu întâmplător după lovitura de stat din '89-'90 ortodocșii s-au raportat foarte mult la acea perioadă, la acei martiri pentru găsirea sau întărirea credinței; cum spunea Tertulian, "sângele martirilor, sămânța creștinilor".
Citat:
În prealabil postat de AlinB
Pentru un sustinator infocat al implicarii Bisericii in politica, dl. Decebal nu prea pare sa priceapa politica.
|
Eu văd de fapt că dumneavoastră sunteți cel care nu pricepe cum stă treaba cu Biserica.